Tıbbın gizemli hastalığı: MS

Türkiye'de 70 bin kişinin MS hastası olduğunun tahmin edildiğini bildiren İzmir MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Muhteşem Gebizlioğlu, bilinen hasta sayısının 35 bin olduğunu açıkladı.

Gebizlioğlu, beyin ve omurilik hastalığı olan Multipl Skleroz'un (MS) özellikle 20-40 yaş grubunda görüldüğünü ifade ederek, "MS, tanısı uzun süre alabilen bir hastalıktır.

Çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklar, beyin-damar hastalıkları, iltihaplı hastalıklar ya da tümörle karıştırılabiliyor" dedi. Hekimlerin bir hastaya "MS" ya da "değil" diyebilmesi için detaylı tetkikler yaptığını anlatan Doç. Dr. Gebizlioğlu, "Detaylı nörolojik muayene ve beyin ile omuriliğin Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) yöntemiyle incelenmesi gibi bir dizi tetkik sonunda tanı hemen de konulabilir, en az 6 ay olmak üzere 1 yıl da sürebilir. MS, tanısı kolay olmayan hastalıktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Beynin görme, konuşma, yürüme gibi fonksiyonlar üzerindeki kontrol yeteneğini bozan MS'in en çok beyaz ırkı tehdit ettiğini bildiren Doç. Dr. Gebizlioğlu, şunları söyledi:

"MS; Kuzey Amerika, Kanada, İrlanda ve İskoçya'da çok fazla görülüyor. Yunanistan'da geçmiş yıllarda yapılan araştırmada, her 100 bin kişide 25 MS hastası olduğu belirlenmişti ancak bu rakamın şu anda bu ülkede daha yüksek olduğu tahmin ediliyor"

Afrikalı zencilerde, Çinliler'de ve Koreliler'de MS hastalığının görülmediğini vurgulayan Doç. Dr. Gebizlioğlu, Japonya'da ise çok az olsa da MS hastalığına rastlanıldığını kaydetti. MS hastalığının "fastfood" tarzı beslenmeyle ilişkili olduğu yönünde bazı görüşler olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gebizlioğlu, tıp dünyasında bu araştırmaların halen devam ettiğini bildirdi. Gizemli hastalık olan MS'in 'sayıları çok az da olsa' çocuklarda da ortaya çıkabildiğini anlatan Gebizlioğlu, 4.5 yaşında bir MS hastasıyla karşılaştıklarını söyledi.

Ailelerin bu konuda dikkatli olması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Gebizlioğlu, "Aileler gereksiz yere telaşa kapılmasın ancak çocuklarda da bu hastalık görülebiliyor. O nedenle, çocuklarında olağandışı bir hastalık belirtisi fark eden aileler hemen bir hekime başvursun" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Henüz nedeni bilinmeyen ve kesin tedavisi bulunmayan MS ile ilgili olarak rehabilitasyon merkezlerinin sayısının yetersiz olduğunu söyleyen Gebizlioğlu, "Türkiye'de pek çok hastanede klinikler var ancak en az yataklı klinikler MS klinikleri olduğu için yeterli değil. Rehabilitasyon merkezlerinin açılması gerekiyor. Mesela nüfusun yoğun olduğu Ege ve Akdeniz'de 'tam donanımlı' rehabilitasyon merkezleri çok gerekli. Biz, İzmir MS Derneği olarak, 2 yıl önce fizyoterapi binası inşaatına başladık. Ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle inşaat hala bitmedi. Kendi imkanlarımız, belediye ve ilaç firmalarının desteği ile bu binayı tamamlayacağız" değerlendirmesini yaptı. MS'in belirtileri şöyle sıralanıyor:

"Çift görme ya da gözün irade dışı hareketi gibi göz bozukluğu, vücudun herhangi bir bölgesinin kısmen veya tamamen felç olması, ellerin titremesi, mesane ve kalın barsak kontrolünün kaybı, sendelenme veya denge kaybı, dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları, aşırı halsizlik veya kendini alışılmamış biçimde yorgun hissetme, koordinasyon bozukluğu, uyuşma veya karıncalanma hissi, ayakların belirgin şekilde sürüklenmesi. Hastalığın kesin tedavisi henüz yok ancak rahatsızlığın neden olduğu atakları azaltacak ilaç tedavisi uygulanabiliyor"

Reklam
Reklam