TİB’den YouTube’a 2 haftada 1000’den fazla ‘kaldırın’ uyarısı

Başbakan Erdoğan’ın gerekirse YouTube ile Facebook’u kapatabileceğini açıklamasının ardında önemli bir direniş çıktı.

YouTube’a yakın kanyaklardan elde edilen bilgilere göre TİB’in ses kayıtlarını kaldırması için iki haftada 1000’den fazla ‘kapatın’ uyarısında bulunduğu belirtiliyor. YouTube’un ise mahkeme kararı olmadan içerikleri kaldırmadığı ve direndiği belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 17 Aralık sonrasında yaşanan gelişmelere bağlı olarak önceki akşam, ‘Bu milleti Youtube’a Facebook’a yediremeyiz. Gerekirse kapatırız’ açıklaması büyük tartışma yarattı. Yüzbinlerce insan sosyal medya üzerinden tepki gösterirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülkapanmanın söz konusu olamayacağını söyledi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise gerçek hayatta suç olan her şeyin sanal hayatta da suç olduğunu ifade ederek Erdoğan’a destek verdi.

Reklam
Reklam

MAHKEME KARARI ARANIYOR

Erdoğan’ın bu açıklamasının ardında ise dünyanın en büyük online video sitesi ‘YouTube’a Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) her gün yaptığı ‘ses kayıtlarını kaldırın’ uyarısı olduğu ortaya çıktı. ‘YouTube’a yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre yeni internet yasasıyla beraber yetki sahibi olan TİB, ses kayıtlarını kaldırması için YouTube’a iki haftada 1000’den fazla uyarıda bulundu. Google’ın Türkiye ofisine bağlı olan YouTube’un ise mahkeme kararı olmadan içerikleri kaldırmadığı ve hukuki olarak direndiği söyleniyor.

ÖZEL HAYAT DEĞİL

Yeni internet kanunuyla beraber elindeki yetkiyi güçlendiren TİB, iki veya üç günde bir internet sitelerine kaldırılması gereken içeriklerin listesini gönderiyor. YouTube’a gönderilen içerik kaldırma taleplerinin sayısı ise son iki haftada bini geçmiş durumda. Ancak TİB tarafından yapılan bu kaldırma talepleri, YouTube tarafından olumlu olarak karşılanmıyor. Bunun ilk sebebi söz konusu içeriklerin kaldırılması için TİB’in elinde mahkeme kararı bulunmaması geliyor. İkinci sebebi ise TİB başkanına geçen yetkinin sadece özel hayatın gizliliğini ilgilendiren içerikleri kapsaması. Ancak YouTube yetkilileri, internet sitesi üzerinden yayınlanan ses kayıtlarının, özel hayatı gizliliğini tehdit etmediğini ileri sürüyor. Başka bir deyişle Başbakan ile bakanlar arasında yapılan görüşmeler ‘YouTube’ tarafından özel hayatın gizliliğini tehdit eden paylaşımlar olarak değerlendirilmiyor. Konu hakkında yorum yapan yetkililer ise TİB tarafından gönderilen içerik kaldırma taleplerine karşı direndiklerini ve şu ana kadar hiçbir içeriği kaldırmadıklarını ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Kapansa bile arka kapı var

YENİ internet kanununa göre TİB, özel hayatın gizliliğine yönelik engellenmesi gereken içerikleri YouTube, Facebook veya Twitter gibi yer sağlayıcı şirketlerin yerine hizmet sağlayıcılara bildirecek. Kullanıcıların internet bağlantısı sağladığı şirketlerin kuracağı Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne (ESB) bildirilecek engelleme talebiyle içerikler 4 saat içinde kaldırılacak. Ancak şu anda birlik kurulmadığı için söz konusu içerik engelleme kararları hayata geçirilemiyor. Öte yandan erişim sağlayıcıları tarafından engellenen içeriklere ‘arka kapı’ olarak adlandırılan VPN servislerle ulaşılabilecek. VPN servisleri, kullanıcıların IP adresini farklı bir ülkeden bağlanmış gibi göstermesini sağlayabiliyor.

İlk hedef YouTube

FACEBOOK ve Twitter gibi siteler içeriklerin paylaşıldığı platformlar olarak öne çıkıyor. Ancak YouTube ses kayıtlarının yüklendiği yer olduğu için kapatılması muhtemel sosyal ağların başında geliyor. Buna ek olarak YouTube, Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci arama motoru. Başka bir deyişle kullanıcıların en fazla aramayı yaptığı ikinci internet sitesi. Bu yüzden YouTube’un Türkiye’de kapatılması tüm dünyada deprem etkisi yaracak bir karar olacaktır.(hurriyet)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: