Ticaret Borsası Üç Tarım Ürünü İçin Coğrafi İşaret Belgesi Alacak

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, kentin ekonomisinin battaniye ve tekstil sektöründen ibaret olmadığını...

Uşak Ticaret Borsası (UTB) Başkanı Mustafa Sezer, kentin ekonomisinin battaniye ve tekstil sektöründen ibaret olmadığını belirterek Uşak’a has üç tarım ürünü için coğrafi işaret belgesi almak için müracaatta bulunduklarını söyledi.

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, düzenlediği basın toplantısıyla 3 Şubat tarihinde yapılacak genel kurulda aday olduğunu açıklayarak 2012 yılını değerlendirdi. Borsa’da işlem hububatın haftada yaklaşık 5 milyon TL değerinde olduğunu ve bir yıl öncesine göre işlem hacminde yüzde 30’luk bir artış sağlandığını söyleyen Sezer, “Şehrin ekonomisinin battaniye ve tekstilden ibaretmiş gibi göstermek doğru değil” dedi. Günlük hububat fiyatlarını haftada iki üyelerine sms yoluyla bildirmeye başladıklarını da bildiren Mustafa Sezer, Uşak’a has üç ürün için coğrafi işaret belgesi almak için çalışma başlattıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Uşak’ın sadece bugüne kadar “Uşak Halısı” için coğrafi işaret belgesi aldığını ve bu belgeye sahip ürün sayısının artmasının kente katkı sağlayacağına inandıklarını belirten Mustafa Sezer, “İlimize has bir çok ürünümüz mevcut. Bunların hepsi için coğrafi işaret belgesi alınabilir. Bugüne kadar sadece “Uşak Halısı” için coğrafi işaret belgesi alınmış. Borsa olarak; Ağaçbeyli yöremize has mercimek, Eşme yöremize has sarı mercimek ile beyaz börülcenin coğrafi işaret belgesini almak için müracaat ettik. Bu işlemler yaklaşık iki yıl sürüyor. Bu belgeyi aldığımızda bu ürünlerin hileli üretimi ve taklidi gibi durumlara müdahale edilip yaptırım uygulanabiliyor. Amacımız yöremize has bu ürünlerimizi korumak, üretimini arttırmaktır” dedi.

2012 yılında Bursa’da işlem gören hububat ve gıda ürünlerinin oranının yüzde 30 arttığını da ifade eden Mustafa Sezer, “ Uşak ilinin ekonomisinin battaniye ve tekstilden ibaret olduğu yönünde bir algı var. Bu algı doğru değil. Çünkü bir çok sektör il ekonomisine katkılar sağlıyor. Tarım sektörü bunların en başında geliyor. İlimiz hububat üretiminde önemli bir merkez durumunda. Örneğin ülkemizdeki leblebilik nohut üretiminin yaklaşık yüzde 55’ini ilimiz karşılıyor. Haftada borsamızda işlem gören hububat miktarı yaklaşık 5 milyon TL değerindedir. Bu ciddi bir rakamdır. Bu döngü üyelerimize ve köylümüze ekonomik katkı sağlıyor. 2012 yılında borsamızda işlem gören hububat ve gıda ürünleri miktarı 346 milyon TL’dir. Bu rakam bir yıl önce 274 milyon TL idi. Bir yıl öncesine göre işlem hacmindeki artış yüzde 30 olarak gerçekleşti. 2013 yılında da borsamızdaki işlem hacminin artacağını ümit ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

UTB Başkanı Mustafa Sezer toplantıda ayrıca 3 Şubat 2013 tarihinde yapılacak genel kurulda Borsa Başkanlığına yeniden aday olacağını bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: