Ticaret Ve Esnaf Odalarına Kayıtlarda Bürokrasi Azaldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yayımladığı genelge ile ticaret sicili, odalar ve borsalar ile...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yayımladığı genelge ile ticaret sicili, odalar ve borsalar ile esnaf ve sanatkarlar siciline yapılacak başvurularda bürokrasi işlemlerini azalttı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın imzasını taşıyan genelgede, 61'inci hükümet programında; kamu hizmetlerinin sunumunda hizmetin ilk kademede ve vatandaşa en yakın yerde verilmesi, diğer kamu kurumlarında bulunan bilgi ve belgelerin istenmemesi ve beyana dayalı işlem tesis edilebilmesinin sağlanması amacının yer aldığı belirtilerek, tacir ile esnaf ve sanatkar işletmelerinin açılış işlemlerinin kolaylaştırılması, gereksiz belge taleplerinin önlenmesi ve beyana dayalı işlem tesis edilebilmesini teminen, başvurular esnasında istenen bazı belgelerin işlemden kaldırıldığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Genelgeye göre; Ticaret Sicili Memurluklarına yapılacak başvurularda: Şahıs işletmelerinin tescilinde; Vergi levhası fotokopisi, Defter ön yüz fotokopisi, Tapu veya kira kontratı fotokopisi, Nüfus cüzdan sureti ve İkametgah ilmuhaberi gibi belgeler istenmeyecek. Bunun yerine nüfus cüzdanı, ikametgah ilmuhaberindeki bilgiler, başvuru sırasında ilgililerden alınacak T.C. kimlik numarası kullanılarak Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) ve vergi levhasında yer alan bilgiler de Maliye Bakanlığı Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sisteminden elektronik ortamda temin edilecek. Defter ön yüzünde, tapu veya kira kontratında yer alan ve tescilde ihtiyaç duyulan bilgiler ile Ticaret Sicili Tüzüğü'nün 29 uncu maddesinde düzenlenen taahhütnamede yer alması gereken bilgiler ise, kuruluş dilekçesi içerisinde beyan şeklinde alınacak.

Şirket kuruluşlarının tescilinde ise Nüfus cüzdan sureti ile İkametgah ilmuhaberi belgeleri istenmeyecek ve direk sistem üzerinden alınacak.

Genelgeye göre; Ticari işletmeler ile ticaret şirketlerinin odalar ile ticaret borsalarına kayıt ile her türlü işlemlerinde; Tescil ilanının yayımlandığı ticaret sicili gazetesinin aslı veya onaylı sureti ya da ticaret sicili tasdiknamesi, Onaylı ve fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, Noter tasdikli imza sirküleri, İkametgah ilmuhaberi veya tezkeresi ve Vergi levhası veya vergi kaydını gösterir belgeler istenmeyecek. Gerekli belgeler elektronik ortamda yapılacak. Buna göre ilgili odaların ve borsaların internet sitelerinde gerekli değişiklikleri yapması gerekiyor.

Reklam
Reklam

Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Müdürlükleri ile Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına yapılacak başvurularda ise,

esnaf ve sanatkarların işyeri açılışlarının basitleştirilmesi amacıyla ilgili sicil müdürlükleri ile esnaf ve sanatkarlar odalarına kayıt işlemlerinde istenilen belge sayısı azaltıldı. Bu çerçevede; bundan böyle esnaf ve sanatkarlardan sicil ve oda kayıtlarında; Nüfus cüzdanı örneği ya da fotokopisi, İkametgah ilmuhaberi ve Vergi levhasının aslı ya da fotokopisi istenmeyecek. Ancak, esnaf ve sanatkarlara ilişkin bu bilgiler; Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi (ESBİS) kullanıma açılıncaya kadar, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunun (TESK) esnaf ve sanatkarlar sicil müdürlüklerine sunmuş olduğu altyapı kullanılmak suretiyle Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminden (MERNİS) ve Maliye Bakanlığı Vergi Daireleri Otomasyon Projesi (VEDOP) sisteminden elektronik ortamda temin edilecek. ESBİS kullanıma açıldığında ise bu bilgiler ESBİS aracılığıyla sağlanacak. Yine esnaf ve sanatkarlar tarafından sicil müdürlüğüne ibraz edilecek 3 adet vesikalık fotoğraf ile ustalık belgesi fotokopisi sicil müdürlüğü

Reklam
Reklam

marifetiyle ilgili esnaf ve sanatkarlar odasına intikal ettirilecek. Sicil müdürlüklerince esnaf ve sanatkarlardan sicil tasdiknamesini ilgili odaya mühürletmesi istenmeyecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: