Ticaretin Kuralları Değişti....

YMM Harun Kaynak “şimdi sorulması gereken soru ticaretin kuralları değişti; biz ne kadar değişeceğiz sorusudur” dedi.

Kütahya Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği tarafından düzenlenen seminerde YMM Harun Kaynak “şimdi sorulması gereken soru ticaretin kuralları değişti; biz ne kadar değişeceğiz sorusudur” dedi.

Kütahya Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Meslekte Birlik Derneği Temmuz ayında yürürlüğe giren ve büyük oranda tüm kuralları ile yılbaşından sonra uygulanmaya başlanacak olan Yeni Türk ticaret Kanunu’nun uygulamasına yönelik olarak yapılacak seminer Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda yapıldı. Çok sayıda mali müşavirin katıldığı toplantıya Ankara, İstanbul, Kocaeli ve Balıkesir gibi illerden de katılım oldu.

Reklam
Reklam

Seminerden önce konuşan Dernek Başkanı İsmail Erdemir ”Yeni TTK her ne kadar ilk kabul edildiği gibi olmasa da şahsen bağımsız denetim, finansal raporlama standartları gibi kanunun temel taşları olan uygulamaların mutlaka daha genele yaygın bir şekilde uygulanacağı günlerin geleceğini düşünüyorum. Gelecek zamanların ticaret hayatımıza daha neler getireceğini bilemiyoruz, belki hayal bile edemiyoruz. Ama şunu kesin olarak biliyoruz ki gelişen ve dönüşen bir dünyada bizlerde gelişmek, sorunlara çözüm aramak zorundayız. Yeni TTK’nun bu noktadan hareketle başladığını düşünüyorum. Ve bundan dolayı şimdiye kadar maddi ve manevi olarak katlandığımız bedellerin boşa gitmeyeceğine inanıyorum. Umuyorum ki bizler uygulamaya döküldüğünde bir mana kazanan mesleki bilgilerimizi hayata geçirmek için uzun zamanlar beklemek zorunda kalmayız.” dedi. Erdemir, katıldığı için konuşmacılara ve tüm izleyenlere teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Türkiye Meslekte Birlik Platformu Başkanı Abdülaziz Ural “Bugün burada siz değerli Kütahyalı kardeşlerimle bir araya gelmekten dolayı mutluyum. Eski başkan Halil Hamzaoğlu ve yeni başkan İsmail Erdemir kardeşlerim birlik ve beraberlik içinde Meslekte Birlik bayrağını diğer illerde olduğu gibi burada da en yükseğe dikeceklerine inanıyorum. Böyle bir semineri düzenleyip bizleri de davet ettikleri için kendilerine teşekkür ediyorum. Biz platform olarak çalışmalarımızı her düzeyde devam ettiriyoruz. Sizlerin arzu ve isteklerinizi en iyi şekilde yetkililere ulaştırmanın gayreti içindeyiz. Seminerinizin faydalı ve hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Reklam
Reklam

YMM Harun Kaynak ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Umut Özgül’ün konuşmacı olarak katıldığı seminer ilgililer tarafından dikkatle takip edildi. Harun kaynak konuşmasında Yeni ticaret kanun ile alışkanlıklarımız değişecek. Bu kanun ticaretin kurallarını baştan aşağı yenileyerek ticaret erbabı ile biz uygulayıcıların ezberini bozacak. 10 yıllık çok uzun bir hazırlık devresinden sonra aniden yasalaşan bu düzenleme aceleye getirilmiş izlenimi doğurmuştur” dedi. Kaynak daha sonra dikkat edilmesi gereken hususları hazırlanan slaytlar eşliğinde dinleyicilere açıkladı.

Bakanlık temsilcisi Mustafa Umut Özgül ise ikincil mevzuatın büyük oranda hazır olduğunu ancak haziran ayında yapılan değişikliklerle hazırlanan metinlerde büyük oranda revizyona gittiklerini söyledi. Esas itibariyle iş ve işlemlerin elektronik ortama aktarılacağını söyleyen Özgül, “Kamuoyunda genel kurullara hükümet komiseri zorunluluğunun kaldırıldığı gibi bir kanı yayılıyor. Önemli işlerde hükümet komiseri zorunluluğu devam ediyor. Kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketlerin bütün genel kurul toplantılarında, diğer şirketlerde ise gündeminde, sermayenin arttırılması veya azaltılması, kayıtlı sermaye sistemine geçilmesi ve kayıtlı sermaye sisteminden çıkılması, kayıtlı sermaye tavanının arttırılması veya faaliyet konusunun değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliği ile birleşme, bölünme veya tür değişikliği konuları bulunan genel kurul toplantılarında hükümet komiseri bulundurulması zorunludur” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantı sonunda günün anlamını belirtmek için hazırlanan plaketler yetkililer tarafından konuşmacılara ve derneğe emeği geçenlere verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: