Ticari araç ve lojistik sektörünü buluşturan fuar açıldı

Türk ekonomisinin lokomotifi ticari araç, yan sanayi ve lojistik sektörünü bir araya getiren COMVEX İstanbul...

Türk ekonomisinin lokomotifi ticari araç, yan sanayi ve lojistik sektörünü bir araya getiren COMVEX İstanbul ve LOGIST Eurasia 2011 fuarları, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Fuarda, sektörün önde gelen lojistik firmalarının, otomotiv sanayinin yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan yeni ticari araçları ile otomotiv yan sanayi kuruluşlarının ürün ve hizmetleri sergileniyor.
Fuarın açılışında konuşan TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın, bu fuar projelerinin yaklaşık on yıl önce hayata geçirildiğini belirterek, “Motorlu ve motorsuz taşıt araçları ülkemizi gelecekte yükseklere taşıyacak olan tüm araçların sergilendiği bir araç haline getirdik. Ürün, teknoloji, farklı pazar ihtiyaçlarının sergilendiği platform oluşturmak ve Türkiye’nin yeniden konumlandığı bir bölge olması için yola çıktık. 374 firmanın katılımıyla 17 ülkeden 10 salonu tahsis ettik. TÜYAP olarak ülkemizin gidişini gördük ve fuar kapasitemizi genişlettik.” dedi.
İstif Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Başkan Vekili Şükrü Eltutar da konuşmasında, ekonominin büyümesiyle beraber sanayileşmenin arttığına işaret etti. Bununla birlikte söz konusu sektörler ve ihracatta gelişmeler olduğunu ve Türkiye ekonomisinin Avrupa’nın en güçlü 5. ekonomisi haline geldiğine işaret etti. Eltutar, “İstif makineleri sektörüne her geçen gün ihtiyaç daha da artıyor. Son 8 yıl içinde 62 bin istif makinesi satıldı. Bu sektördeki gelişme ülke ekonomisin göstergesi sayılabiliyor. İstif makinesi 400'den fazla firması 123 ülkeye ihracatı ile Avrupa’nın en büyük ihracatçısıdır. 103 milyon doları geçmiştir. 2009 yılında forklift satışı 7009 bin adedi görmüş. Pazarın yüzde 30 büyümesi bekleniyor. Bugün 43 üyemiz var. 100’den fazla firma ile ortak çalışma yapmaktadır.” bilgilerini verdi.
Daha sonra kürsüye çıkan Taşıt Araçları Yan Sanayiciler Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya, toplam araç üretimin 1 milyon adeti bulmasının beklendiğine vurgu yaptı. Otomotiv yan sanayi olarak mevcut durumda sektör ihtiyacının yüzde 45'ini karşıladıklarının altını çizen Kaya, şöyle konuştu:
“Farklı pazarlarda ihracat ortalaması üzerinde gelişme sağladık. 28 TAYSAD üyesi ile Ar-Ge merkezi kuruldu. 2011’de 30 yan sanayi kuruluşu hedefimiz. Ve açılmıştır bunlar. 12 firmamızın da Ar-Ge müdürlüğünde müracaatları yapılmış ve sonuçları bekleniyor. Yeni ve hafif malzeme dizayn kullanım kolaylığı gibi alanlarda projeler yürütülüyor. Ar-Ge merkezi olan firmaları toplam çalışan mühendis sayısı 1850 kişiye ulaşmıştır. Tedaris sanayide ana hedef ARGE’yi artırmak katma değeri yüksek ürünleri üretmek. Gelişmiş pazarlarda etkinlimizi artırırken gelişmekte olan ülkeleri de takip ediyoruz. Rusya, Brezilya, Çin ve kuzey Afrika ülkeleriyle ihracat ve doğrudan yatırım sağlanmıştır. Global yan sanayi olabilmek için ciddi yatırım yapıyoruz. Tabanla tavan arasına sıkışmayan bir derneğiz. Artık sadece ihracat yapan değil yatırım yapan konuma geldik. 2012 de hedef Çin ve ABD’de mutlaka temsilciği açmak istiyoruz. Amaç, diğer global imalatçılarla da yakın ilişki geliştirebilmek.”
Ağır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı Bahadır Özbayır ise geçen yıl otobüs, kamyon ve hafif ticari araç pazarında yaklaşık 280 bin araç satıldığını söyledi. Özbayır, “2011 yılında krizden etkilenmezsek 285 bin ila 330 bin adetlik toplam pazar beklentisi var. Hafif ticari araçlarda ÖTV ile belli bir kısmında etkilenme oldu. Geçen yıla göre önemli artış var.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

“ÖTV’DE ARTIŞ YAŞANMASI BÜYÜK BİR SÜRPRİZ OLDU”
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, 2011'in on aylık döneminde toplam üretimin 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 11 artarak, 987 bin adeti bulduğunu kaydetti. Önen, “Sanayimiz ve ihracatımızda önemli yer tutan, tasarımın büyük bir kısmının ülkemizde yapıldığı hafif ticari araçlardaki ÖTV oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarılması büyük bir sürpriz oldu. İhracatımızın önemli oranının oluşturan bu araçlar bu sekmendeki üretim Avrupa’daki kriz etkisi daha geçmedi. Bu ortamda biz ticari araçlarda üretimimizi iç pazarın desteğiyle gerçekleştiriyorduk. Bu sınıfta gerçekleştirilen ÖTV artışından sonra talebin azalması bekleniyor. Otomotiv sanayimize de bu negatif olarak yansıyacaktır.” siteminde bulundu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Ziya Karabulut da üretimde çalışanların eğitim seviyesinin ortaokula tekabül ettiğini, bunun da yükseltilmesinin şart olduğunu belirtti. Karabulut, “110 Ar-Ge merkezinin içinde de çoğu yabancıdır. 15 bin araştırmacı istihdam edilmektedir. Ciroları 5 milyar TL’yi aşmıştır. Ülkemiz bu payı önemli ölçüde artırdı. Yüzde 37’lerden yüzde 60’lara yükseltti. Çin’den sonra en hızlı gelişen ülke olmamızın buna benzer gelişmelerin yaşanmasıdır. 110 Ar-Ge merkezinin yaklaşık 50 tanesi ana sanayidedir. 110 merkezden 200den fazla proje üzerinde çalışılıyor.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz