Kar lastiği kullanımına dair genelge, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlandı. 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası yollarda ticari araçlara kış lastiği mecburiyeti getirilirken, şehiriçinde valiliklerin kararına bırakıldı. Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlarda kış lastiğinin mecburi hale gelmesi, fabrikaların üretim kapasitenin yetersizliği sebebiyle kış lastiğini karaborsaya düşürdü.
İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, şu an için yeterli kar lastiği üretimi olmadığı için bulunamadığını bu nedenle süresin uzatılmasını istedi. Anık, kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki bütün lastiklerinin kış lastiği olmasının zorunlu olduğunu belirterek, "Şu an için yeterli kar lastiği üretimi yok. Şoför esnafımızın durduk yerde ceza yemesini istemiyoruz. Bunun için süre mutlaka uzatılmalıdır." dedi.
Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED) Başkanı Mustafa Karataş da genelge kısa sürede uygulamaya koyulduğundan, Türkiye'deki lastik fabrikalarının ihtiyacı karşılamakta zorlandığını belirtti. Karataş, "Zorda kalan tüketici, lastiği bulmakta güçlük çektiği için bulduğu yerde normal fiyatın üstünde alıyor. Bulamayan ise cezalarla karşı karşıya kalıyor." diyerek düzenlemenin gözden geçirilmesini istedi.
Genelgenin çok kısa sürede çıktığını vurgulayan Mustafa Karataş, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon araç bulunduğunu belirterek şunları dile getirdi: "Bu araçların yaklaşık 8 milyonu binek, 4 milyonu ticari; yani bir anda 4 milyon aracın lastikleri söz konusu. Bu ticari araçların hepsinin lastik ebadı aynı değil. Kolay hazırlanacak bir talep değil. Geçiş süresi verilseydi, hem imalatçılar hem de satıcılar önceden tedbir alır, zamanında ve normal fiyatlarla talepleri karşılardı. Şimdi ise zorda kalan tüketici, lastiği bulmakta güçlük çektiği için bulduğu yerde normal fiyatın üstünde rakamlarla alıyor. Bu bir geçiş dönemi; aksaklıklar olsa da kış lastiği mevzuatı gerekliydi ve çıkarıldı. Bizdeki bu aksaklıklar, Avrupa'da ülkelerinde de yaşandı. Önümüzdeki günlerde düzeleceğini düşünüyoruz."
Kış lastiği uygulamasının gerekli ve yerinde bir düzenleme olduğunu belirten Karataş binek araçlarına da aynı uygulamanın yapılması gerektiğini savundu: "Şu an ticari araçlar için olan bu uygulamanın, binek araçları da kapsaması gerekiyor. Kış koşulları, binek araçlar için de söz konusudur. Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü yerlerde, lastiklerden beklenen performansın alınabilmesi için mutlaka kış lastiği kullanılmalı."
İzmir'de şehir merkezinde lastik satışı ve tamiri yapan Eşref Aslan ise kış lastiklenin karaborsaya düştüğünü belirterek, fabrikaların talepleri karşılayamadığını dile getirdi. Aslan, "Stokta kış lastiği kalmadığı için müşterilerimizi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Kış lastiği satın almak için araştırıyoruz. Karaborsaya düştüğü için mal alamıyoruz." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz