TİKRİT (İHA) - Irak'ın Tikrit kentindeki Dicle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nde ne yeterince ilaç ne de hasta var.
1985 yılında, Saddam Hüseyin zamanında açılan hastane, savaş öncesi dönemde askerlere hizmet verirken, şimdi sadece 25 Iraklı tedavi görüyor. İlaç sıkıntısı çeken hastanenin teknolojik imkanların üst düzeyde olduğu gözlenirken, sağlık çalışanları, hastaneye gelen hastalara imkansızlıklara rağmen canla başla hizmet veriyor.
İman (6) isimli Iraklı kız çocuğunun yürüyemediğini söyleyen Dr. Muhammed İmad, "Çocuk yürüme güçlüğü çektiği için hastaneye yattı. Şimd tedavi ediyoruz. Doğuştan özürlü" dedi.
Saddam döneminde Irak'ta kesinlikle yasak olan internet imkanının da sunulduğu hastalara yardımcı olmaya çalıştıklarını söyleyen sağlık görevlisi Ahmet Hamit, tedavi ettikleri dilsiz hastalar için internetin çok yararlı olduğunu söyledi.
Hasta olmadığı için kimsesiz Iraklılar'ın barınma yeri haline gelen hastanede yaşayan Saad Halaf (35), "Eskiden zengindim, şimdi ise fakirim. 5 senedir buradayım. Ailemden kimse bana bakmıyor. Hastane evim oldu" açıklamasında bulundu.
Irak'ta uzun yıllardır süren savaşların ardından hastaneye yatan Adil Söğüt (30) ise, "İran savaşında beni silahla vurdular. Vücudumun belden aşağısı çalışmıyor" sözleriyle durumunu dile getirdi. ABD'liler tarafından vurulduğu için Amerikan yönetiminden tazminat istediğini belirten İsmail Muhammed ise, "Aralık 2004'te çocuğum için dışarı çıkmıştım. Direnişçilerle Amerikalılar çatışıyorlardı. Beni Amerikalılar vurdu. Vücudumun aşağı kısmı tutmuyor. Tazminat istiyorum" dedi. Abdul Vahit Ahmet de, "İran savaşında aracımızı vurdular. Hastayım ve uzun zamandır buraya geliyorum. Hastanenin durumu eskiden iyiydi ama, şimdi ilaç yok" dedi.
Dicle Hastanesi Müdürü Haris Hasan Ahmet ise, "1985'te hizmete giren bu hastane, Irak'ta açılan ilk fizik tedavi hastanesi. Bazı sorunlar yaşıyoruz ama, inşallah gelecek günler bizim için daha iyi olacak" diyerek, umutlu olduğunu dile getirdi.