TİM Başkanı'ndan Fransa'ya boykot yorumu: Bütün köprüleri atmamamız gerekiyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözde Ermeni Soykırımı'nın reddini suç sayan Fransa'yı boykot...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, sözde Ermeni Soykırımı'nın reddini suç sayan Fransa'yı boykot etmelerinin şu an için söz konusu olmadığını belirtti. Büyükekşi, "Bütün köprüleri atmamamız gerekiyor. Sarkozy, siyasetçi olarak kendince bir şeyler yapıyor ama bizler işadamıyız. Onun için ticareti ayrı değerlendirmeliyiz. Ticari yanı fazla göz önünde bulundurmamalı, daha temkinli olmalıyız. Biz, 'Fransızsınız size satmayız mı?' diyeceğiz." dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, 2011'i değerlendirdiği, 2012 hedeflerini açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. "Sözde Ermeni Soykırımı'nın inkarını suç sayan Fransa'ya ihracatçıların da yaptırımı olacak mı?" sorusuna Büyükekşi, şu karşılığı verdi:

Reklam
Reklam

"Burada işadamlarının daha sakin durması gerekiyor. Bakın ülkeler arası siyasi gelişmelerde böylesine konularda yatırımcılar ayrı bir konumda olup ülkeler arası bağlar gerilmişse bile esnetme adına rol oynamalı. TOBB ve TÜSİAD'ın başkanları Fransa'ya gidip lobi faaliyetleri yaptı. Devlet adamları, siyasiler 'Şöyle yaparız, böyle yaparız.' diyebilir, ama işadamları arada olmalı, sorunu nasıl aşarız diye kafa yormalı. Fransa'da biz bu konunun iç siyasete alet edildiğini görüyoruz. Malum, tasarı senatodan geçti ama Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Nihayetinde girişimciler olarak bütün köprüleri atmamamız gerekiyor. Sarkozy siyasetçi olarak kendince bir şeyler yapıyor. Ama bizler işadamıyız, ticareti ayrı değerlendirmeliyiz. Bakın, İsrail ile siyasi sorunlar devam ediyor ama ticaret arttıda. Ticari yanı fazla göz önünde bulundurmamalı, daha temkinli olmalıyız. Biz, 'Fransızsınız size satmayız mı?' diyeceğiz. Burada devlet siyaseti olmadığı müddetçe bir şey olmaz."

Kamuoyunda tartışmalara sebep olan Çek Kanunu yasa tasarısının geri çekildiğinin aktarılması üzerine de Büyükekşi, "Burada mağduriyetten söz ediliyor. Ama mağdur olanlar, çeki ödeyemeyenler değil alacaklı olanlardır. Bundan hiç söz edilmiyor. İktidar yeni bir tasarı için faaliyetlere başladı, biz de bunu destekliyoruz." ifadelerini kullandı. Gazetecilerin, "Çekte hapis cezasının olmasından mı, olmamasından mı rahatsızsınız?" sorusunu ise Büyükekşi, "Çekte hapis cezasının kaldırılmasını istemiyoruz." diye cevapladı.

Reklam
Reklam

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)'nda bulunan tartışmalı maddelere işaret edilmesi üzerine ise Büyükekşi, şunları kaydetti:

"TTK konusunda faaliyetlerimiz devam ediyor. Malum kanunda internetten mali tabloların, alacak ve vereceklerin paylaşımını öngören bir madde var. Bunu sakıncalı görüyoruz. Gerek Türkiye gerek yurt dışında firmaların umumla paylaşılmasını sakıncalı görüyoruz. Şirketin ne alıp sattığının görülmesine tam manası ile karşıyız. Bir başka tartışmalı madde de şirketlerinden kaynak alan ortaklara getirilen yaptırım. TİM olarak firmaların borçlanma konusunu incelettiriyoruz. Kayıtdışı bir harcama varsa da desteklemiyoruz. Zaten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da bu konuda çalışma yapıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz