Tim Olağan Genel Kurulu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Terör 30-35 yıldır çözülmüyorsa sorumlusu siyaset kurumudur" dedi.CHP Genel Başkanı...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Terör 30-35 yıldır çözülmüyorsa sorumlusu siyaset kurumudur" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, TİM Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de en çok ihracat yapan sektör firmalarının aynı zamanda en çok ithalat yapan firmalar olduğunu belirterek üretime değil ithalata endeksli ihracat yapıldığını kaydetti. İhracatta yeni hedef ve ilkelerin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, kaliteli demokrasinin, egemenliğin hakça bölüşülmesi demek olduğunu vurgulayarak anayasaya göre, egemenliğin kullanılmasının hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamayacağını, kimsenin kaynağını anayasadan almayan devlet yetkisini kullanamayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu, iş adamlarının hükümeti, iktidarı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirmekten korktuğunu iddia ederek, "Bunu bana iş adamları söylüyor. 'Biz söyleyemiyoruz, siz söyleyin' diyorlar" ifadesini kullandı.

12 yıllık kesintili eğitim sisteminin Türkiye'ye nitelikli eleman kazandırmayacağını iddia eden Kılıçdaroğlu, "Hiç hayal kurmayalım" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, yeni ve sivil bir anayasayı herkesin isteyeceği vurgulayarak, iktidarın 12 Eylül askeri darbesinin getirdiği demokrasiye aykırı yasaları değiştirmeye yanaşmadığını iddia etti. "Eğer siz darbe hukukunun arkasına saklanıp özgürlük diye bağırıyorsanız, siz de darbeciler kadar darbecisiniz" diyen Kılıçdaroğlu, siyasi partiler, üniversiteler ve ceza yasalarının değiştirilmesi gerektiğine de vurguladı.

Uluslararası verilere göre, Türkiye'nin 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğunun belirtildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Merak ediyorum, bu rakamı nereden aldılar, kim söyledi? İlk söyleyen Sayın Başbakan. IMF'nin rakamlarına bakıyorum, dediler ya 'uluslararası rakamlara bakın, gerçekleri daha iyi görürsünüz' diye, 2010'da en hızlı büyüyen 12. ülkeyiz, 2. değil. 2011'de neyiz- En hızlı büyüyen 12. ekonomiden 15. ekonomiye düşmüşüz. Niye halka doğruları söylemiyor ? Bir siyasetçinin görevi yurttaşına doğruları söylemek değil midir? 12. ve 15. büyümek az değildir ama niye doğruları söylemiyor?''

Reklam
Reklam

Kılıçdaroğlu, ekonominin iyi yönetilmediğini öne sürerek, "Ekonomi iyi yönetilse 6 kez mali af çıkar mıydı?" diye konuştu. Yunanistan'daki krizin ''zenginlerin krizi'' olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, zenginlerin sorunlarını çözmenin yoksulların sorununu çözmekten daha zor olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin, dünyanın 18. büyük ekonomisi olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

"Peki 1998'de kaçıncı sıradaydık, hatırlayan var mı- 15. sırada. Sonra 16. sıraya, sonra 17. sıraya düştük, sonra 18. sıraya düştük. Bizim arkamızda iki ülke kaldı. Onlar da hamle yapıp bizi geçerlerse 20'nin altına düşeceğiz. Niye bu gerçekleri görmüyoruz? Evet Türkiye büyüyor ama benimle beraber yola çıkan benden daha hızlı büyüyorsa Türkiye küçülüyor demektir. Ben 1998'de ilk 15'teysem, 2012'de 18'e düşüyorsam birileri benden daha hızlı koşuyor demektir."

Terör konusundaki görüşlerini de açıklayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın duyarlılığına inanmadığını vurgulayarak, hükümet programında terörle ilgili bir cümlenin bulunmadığını öne sürdü.

Reklam
Reklam

Terör konusunu siyaset malzemesi yapmamaya özen gösterdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, insan hayatının siyaset malzemesi olmayacağını kaydederek terörün nasıl sonlandırılacağına ilişkin parlamentoda uzlaşma komisyonu ve parlamento dışında da kanaat önderlerinden oluşacak komisyon kurulmasını önerdiklerini ifade etti.

"Terör 30-35 yıldır çözülmüyorsa sorumlusu siyaset kurumudur" diyen Kılıçdaroğlu, siyaset kurumunun soruna çözüm bulmaktan kaçtığını iddia ederek partilerin bir araya gelerek, görüşlerini uygarca paylaşması gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Bir çözüm yolu üretebiliriz, o çözüm yolunu ürettiğimiz zaman da terör belasını bu ülkenin yakasından alır, çöp sepetine atarız. Türkiye bu demokratik olgunluğa ulaşabilmeli."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz