Times: "Türk sınırına askeri sevkiyat...'

Times gazetesi, Türk televizyonlarının askeri konvoylar Hatay'ın Yayladağ ilçesine yol alırken görüntülerini yayınladığına dikkat çekiyor.

LONDRA(ANKA) - Bir Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından sınıra yapılan askeri sevkiyat yurt dışında da dikkat çekti. Türk televizyonlarında yayınlanan görüntülere işarete eden Times gazetesi, "BM zirvesi öncesinde fikir birliği umutları suya düşerken, Türkiye sınıra birlik gönderdi" diye yazdı.

Times gazetesi, "BM zirvesi öncesinde fikir birliği umutları suya düşerken, Türkiye sınıra birlik gönderdi" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kimseye saldırma niyetimiz yok" açıklamasını anımsatan gazete, Türk televizyonlarının askeri konvoylar Hatay'ın Yayladağ ilçesine yol alırken görüntülerini yayınladığı ayrıntısına yer veriyor. Gazetede Rusya'nın, Suriye'ye saldırı helikopteri göndermek için ısrarcı olacağı da belirtiliyor. Bu arada, Londra'da yaşayan Suriyeli Fares Şemseddin imzasını taşıyan "Görüş" yazısında Türkiye'nin sınıra askeri sevkiyat yapmasının isyancıları memnun edeceği yorumu yapıldı.

Reklam
Reklam

Yazıda, Ankara'da Başbakan Erdoğan'ın sarf ettiği sözlerin Batıda, basmakalıp olarak dile getirildiği söylenen çıkışlarla karşılaştırıldığında, Şam nezdinde çok daha etkili olduğu görüşü dile getiriliyor.

-"ÇOCUKLUĞUMUN TÜRKÇE FİLMLERİ"-

BBCTürkçe tarafından yansıtılan yazısında Şemseddin, Başbakan Erdoğan'ın kullandığı dili, "Türkiye'nin yeni-Osmanlı dış politika anlayışında Suriye'nin yeniden geleneksel etki alanı içinde olacağının işareti" olarak görüyor.

Şemseddin, kendi ailesinin de Türkiye ile sıkı bağları olduğunu, Suriye'de benzer bir durumun pek çok kişi geçerli olduğunu belirttikten sonra Türkçe'nin dil ve yaşam biçimi olarak Suriye'de derin bir etkiye sahip olduğunu aktarıyor, çocukken, Türkçe bilen, anneanne ve dedesiyle birlikte seyrettiği Türkçe filmlerin yerini bugün Türk dizilerinin aldığını da yazısına ekliyor.

-"SÜRİYE VE TÜRKİYE: AŞK-NEFRET İLİŞKİSİ"-

Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde 1916-1918 arasında olanları "Büyük Arap İsyanı" olarak niteleyen yazar, Suriye ve Türkiye söz konusu olduğunda bir aşk-nefret ilişkisinin olduğunu; ilişkilerin eskiye göre zayıflamakla birlikte hala güçlü olduğunu yazıyor. Görüş yazısında bugün olanlarla tam bir paralellik taşımasa da 20'nci yüzyılın başlarındaki olayların akışına ilişkin bir ayrıntı veriliyor.

Reklam
Reklam

Fares Şemseddin, Fransızların bugün Suriye olan toprakları işgal etmesi ardından Halep'te başlayan işgal karşıtı savaşın Türklerin desteğiyle başlayıp, büyüdüğüne ve ancak Türklerin desteklerini çekmeleri sonrasında çöktüğüne dikkat çekiyor.

Anahtar Kelimeler: