Türkiye'nin "kargaşa içerisinde" olduğu, ülkede olup bitenlerinin Avrupa için büyük önem taşıdığı uyarısı yapıldı.
İngiliz The Times gazetesi, "Türkiye'de kargaşa içerisinde ancak kargaşa henüz kriz değil" ifadesini kullandı. Türkiye'nin, dost ve müttefiklerince "ihanete uğratıldığı" hissiyatının "tehlikeli" sonuçlarına dikkat çeken gazete, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı konusunda "konsensüs" aramasını istedi. The Times gazetesi, Türkiye'de olup bitenlerin önemli olduğunu Avrupalılara "Türk sarsıntıları" başlıklı başyazısında anımsattı. Gazete, Türkiye'nin, seçimlerin hemen öncesi "kargaşa içerisinde" olduğunu belirtti. Buna rağmen, "Kargaşa, henüz kriz değil" ifadesini kullanan gazete, tankların sokaklara dökülmediğini ve ülkenin şeriatla yönetilmesi talebiyle mitingler yapılmadığını kaydetti.
Seçimlerin, "güçlü askerler" ile İslamcılar arasındaki bir çatışma gibi değerlendirmenin yanlış olacağını vurgulayan gazete, "Ancak bu seçimlerin, Türkiye'nin kimliğini derinden etkileyeceği, Batı ve İslam dünyası ile ilişkilerini tanımlayacağı hissiyatı, seçim kampanyasının boğuk, çok önemli ve polarize edici temasıdır" yorumunu yaptı. ngiliz gazetesi, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Batılı müttefiklerine, İslami yönelişinin, İslam'ı demokratik değerlerle barıştırdığı güvencesini vermek amacıyla çok büyük çabalar gösterdiği görüşünü dile getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, sonuçsuz kalan "zina girişimi" dışındaki reformlarında alarm verici çok az, övgüye değer ise çok fazla unsurunun bulunduğunu kaydeden The Times, başyazısında şöyle devam etti:
"Liberal aydınlarca ‘piyasa köktendincileri' olarak adlandırılan, muhafazakar, milliyetçi, daha dindar ve kesin olarak daha az Batı yanlısı bir elitin artan siyasi ağırlığına kaygı duyuluyor. İslamcı yeniden uyanışı korkularına ek olarak siyasi muhalefet zayıf. Ve geçen Nisan Sayın Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak, laik Ahmet Necdet Sezer'in halefi olarak önce kendisini, daha sonra Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü önererek elindeki kozlara göre fazla ileriye gitti."
CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN KONSENSÜS GEREĞİ
Bu gelişmelerin laik kesimde yarattığı endişelere de dikkat çeken gazete, Abdullah Gül'ün eşinin türbanlı olmasının sorununu daha ağırlaştığını yazdı. "AKP, muhalefetteki kavgalar ve Avrupa'nın dışladığı, Amerika'nın ihmal ettiği Türkiye'nin Batı Asya kaderine razı olmaktan başka bir çaresi olmadığı hissiyatı sayesinde seçimlerde kazanacak. Ancak hala Türkiye'nin en güvenilen kurumu olan askerlere olan saygı, AKP'yi üçte iki çoğunluğundan mahrum bırakabilir. Sonuç ne olursa olsun, Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanlığı için konsensüs aramalı. Ve Avrupalılar artık, Türkiye'nin, en sadık dost ve müttefik olması gerekenler tarafından ihanete uğratıldığı hissiyatının, tümüyle hoş karşılanmayacak, bazıları da tehlikeli olacak sonuçlarının farkına varmalı."
ANKA