Times: Türkiye'deki aracılar paravan

Suriyeli isyancılara kimlerin ne amaçla silah ve para sağladığı sorgulanıyor.

Times gazetesi, "Suriyeli isyancılar gizli gündemleri olan karanlık şahsiyetlerce finanse ediliyor" başlıklı haberinde "Türkiye'deki aracıların, silah ve para transferinin arkasındaki asıl isimlerin paravanı olduğunu" öne sürdü.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times, Suriyeli isyancılara kimlerin ne amaçla silah ve para sağladığını sorguladığı haberinde silahlı isyancılardan birinin durumu "Ne için savaştığımızı biliyoruz ama kimin için savaştığımızı bilmiyoruz" sözleri ile açıkladığını aktardı.

Reklam
Reklam

-"NİYETİ BELİRSİZ, KARANLIK ŞAHSİYETLER"-

Times'den Anthony Loyd, Suriye kaynaklı haberinde "Niyeti belirsiz, karanlık şahsiyetler" olarak nitelediği bu kişilerin izini sürmeye çalışırken "Türkiye'deki aracıların silah ve para transferinin arkasındaki asıl isimlerin paravanı olduğunu" iddia etti. Loyd, BBCTürkçe tarafından yanısıtılan yazısında şöyle devam etti:

"Ordudan muhalifler safına geçmiş olan Teğmen Ahmed, sadece bir saatlik çatışmada 3 bin kurşun, 15 roket kullandıklarını söylüyor. Bu rayiç fiyatla 21 bin dolar ediyor. 'Şimdi ise bir dahaki ödenek gelene dek kendimizi savunmak zorundayız' diyor."

Loyd isyancıların, bazı aracıların karaborsacı oldukları, kendilerine aktarmak üzere alınan paraların ceplerine gittiği endişelerine de yer verdiği yazısında; ancak Teğmen Ahmed'in asıl kaynağı çok da sorgulayamadığını belirtti. Yazar, teğmenin "Başka ne yapabiliriz ki? Esad'ı devrimek istiyoruz ve bunun için bize para ve silah gerek" sözlerine dikkat çekti.

-"İSPANYA İÇ SAVAŞI GİBİ, İKİ RAKİP DÜŞÜNCENİN SAVAŞI"-

Reklam
Reklam

Bu arada, Times'in de yayımladığı makalesinde yazar Emir Tahiri, Suriye'yi "İspanya iç savaşı gibi, küresel bir savaşın cephesi" olarak niteledikten sonra şu savları dile getirdi:

"Suriye, sonuçları küresel siyaseti etkileyebilecek bir mini dünya savaşına dönüşüyor. Suriye'de yaşananlar, İspanya iç savaşı gibi, sadece dış güçlerin destekleyip silahlandırdıkları iki karşıt grubun değil, hâkimiyet mücadelesi veren iki rakip düşüncenin savaşı... Rusya, Çin ve İran'ın Esad'ı iktidarda tutmaya çalışmasının ardında sadece jeopolitik kaygılar yok. Her üç ülkenin de Şam'daki diktatörü desteklemek için güçlü iç siyaset gerekçeleri var."

-"İRAN REJİM DEĞİŞİKLİĞİNDE SIRANIN KENDİSİNE GELECEĞİNDEN KORKUYOR"-

Tahiri, durumun Rusya için Çeçen isyancılar, Çin için Tibet ya da Şanghay gibi olduğunu belirtirken de İran'ın ise Suriye sonrası rejim değişikliğinde sıranın kendisine geleceğinden korkutuğunu savundu. Tahiri, bu nedenle İran'ın Suriye'de "teknik danışman" adı altında 1500 askeri personeli olduğunu ve Esad'ın devrilmesine izin veremeyeceklerini yazdı.

Reklam
Reklam

ANKA

Anahtar Kelimeler: