Tip 2 Diyabet kontrol edilmezse ne olur?

Tip 2 diyabet tedavisinde önemli olan organ hasarı gelişimini önlemektir. Diyabet; kalp, sinir sistemi, böbrekler,göz ve periferik sinirlerde tahribata yol açar. Organ hasarı gelişmeden önce diyabet cerrahisi uygulanması organları korumayı kolaylaştırır.

Tip 2 Diyabet Kontrol Edilemezse Ne Olur?

Tip 2 diyabet tedavisinde en önemli nokta organ hasarı gelişimini önlemektir. Klasik tedavi yöntemleriyle çoğunlukla yeterli şeker regülasyonu sağlanamamakta ve diyabet ile geçirilen yıllar içinde organ kaybı riski artmaktadır. Diyabet organlar üzerindeki etkisini damar duvarına zarar vererek gerçekleştirir. Hasar gören damarlar hastanın her insanda farklılık göstermekle beraber genelde kalp, sinir sistemi, böbrekler, göz ve periferik sinirlerde sorunlar ortaya çıkmaya başlar.

Reklam
Reklam

Tip 2 diyabet nasıl seyreder?

Kişiler tip 2 diyabet tanısı almadan önce damar hasarı başlamaktadır. Tanı anında hastalığın birkaç yıllık bir geçmişi olduğu da göz önünde bulundurulduğu zaman zaten tip 2 diyabet hastalarının çoğunda damar hasarı bulunduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak hastalık yavaş seyirli olduğundan aşikar doku hasarının ortaya çıkması yıllar alır. Bu süre zarfında hastalar genelde klasik tedavi yöntemleri ile tedavi edilmeye çalışılmakta ancak büyük bir çoğunluğu tedaviye uyum sağlayamadığından, diyet ve egzersiz desteğini de yeterli düzeyde uygulayamadığından etkili bir şeker regülasyonu sağlanamamaktadır. Hastalar zaman içinde yüksek şeker değerlerine alışır ve anlık sorunlar yaşamaz, bu yüzden kontrolsüz şeker hastalığı yeterince ciddiye alınmaz ve yavaş yavaş organ hasarı gelişir. Bir kısım hasta ise ilk günden itibaren verilen tedavileri düzenli kullanamamakta ve kontrolsüz şeker hastalığı nedeniyle çok erken dönemde organ kayıpları ile karşımıza çıkabilmektedir. Aynı zamanda vücutta bulunan insülin rezervi bu süre zarfında azaldığından ameliyat şansı da azalabilir.

Reklam
Reklam

Tip 2 diyabet ameliyatları hastalığın hangi aşamasında yapılır?

Ameliyat kararı verebilmemiz için ya klasik tedavi yöntemleri ile şeker hastalığının kontrol edilemiyor olması ya da şeker hastalığına bağlı organ hasarı bulgularının var olması gerekir. Tip 2 diyabet hastalarının ameliyata uygun olup olmadığına ve ameliyattan ne kadar fayda göreceklerine karar verebilmemiz için yeterli insülin rezervi ve aktivitesi bulunduğunun tetkik edilmesi ve diyabetin diğer organlara hasar verme potansiyeli olduğu için geniş bir tıbbi değerlendirme yapılması gerekir.

Organ hasarı gelişmeden önce diyabet cerrahisi uygulanması organları korumayı kolaylaştırır!!!

Sağlıklı günler dilerim.
Obezite ve diyabet cerrahisi konusunda tüm sorularınızı bekliyoruz

Doç. Dr. Recep Aktimur
Website: www.recepaktimur.com
Facebook: facebook.com/doc-dr-recep-aktimur
Instagram: instagram.com/recepaktimur
Twitter: twitter.com/recepaktimur
Youtube: youtube.com/zoombydr