Tıp Fakültesi'nde Yunanca Ve Latince Ders Talebi

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, tıp öğrencilerinin öğretim programlarına tıbbi Yunanca ve Latince dersleri konulmasını

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, tıp öğrencilerinin öğretim programlarına tıbbi Yunanca ve Latince dersleri konulmasını önerdi.

Yakıncı, yaptığı yazılı açıklamada, tıp terimlerinin Türkçe olmamasının bu sözcüklerin öğrenilmesini ve akılda kalıcılığını engellediğini belirtti.

Terimlerin bir bilimin öğrenilmesini sağlayan yapı taşları olduğunu vurgulayan Yakıncı, köken olarak çoğunlukla Latince ve Eski Yunancaya dayanan tıbbi terimlerin, bu dillerin kurgusuna yabancı olan bireylerin kelimelere yabancılaşmasına, bu durumun da kelimeleri öğrenme amacı taşıyan öğrencilerin anlamaktan ve kavramaktan uzak bir öğrenme yolunu seçmelerine neden olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Çoğunlukla salt ezbere dayanan bir yöntemle terim öğrenmeye çalışan öğrencilerin, mantık ilgisi kurmadan, zihinlerine yerleştirmeye çalıştıkları terimleri kısa sürede unutabildiğini anımsatan Yakıncı, şunları kaydetti:

"Bu çatışma özellikle tıp eğitimi almaya başlayan öğrencilerin öğrenimlerinin ilk yıllarında sıklıkla karşı karşıya kaldıkları bir problem olarak karşılarına çıkmaktadır. Klinikte kullanılan sözcüklerin çoğunluğunu Eski Yunanca, temel tıpta kullanılan terimlerin çoğunluğunu da Latince oluşturmaktadır. İşte bu nedenle tıp öğrencilerinin öğretim programları içerisine tıbbi Yunanca ve Latince derslerinin konulması akıllıca bir davranış olacaktır. Bu sayede öğrenciler, ilk kez karşılaştıkları bu terimlerin anlamlarını ve kökenlerini kavrayabilecektir. Bu yöntemin uygulamaya geçmesiyle terimlerin öğrenilmesi kolaylaşacak, öğrenme ortamları zevkli hale gelecektir. İlerleyen zamanlarda da terimlerin unutulması güçleşecek ve akılda kalıcılığı artırılmış olacaktır."

Muhabir: Tuba Karahan

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz