Tıp tarihinin korkutucu aletleri

Tıbbi kemik testereleri.. Bu aletlerle ameliyat olduğunuzu eminiz düşünmek istemezsiniz.

Tıbbi kemik testereleri.. Bu aletlerle ameliyat olduğunuzu eminiz düşünmek istemezsiniz.

Modern zamanlar öncesindeki tedavi yöntemleri çoğunlukla can acıtıyordu. Hastalıklar hakkında bilinenler azdı ve tedavi yöntemleri de oldukça ilkeldi. İlkel de olsa tıp tarihine ışık tutan bu yöntemler ve aletler şimdi bilim müzelerinde sergileniyor.


17. yüzyıl zehir dolabı. Öldürücü zehirler bulunmasın diye kalın bir kitabın içi itinayla oyularak, mini bir dolap haline getiriliyor öyle saklanıyordu.


Kan verme aparatı.. Bu aparatı görünce şimdi ki kan verme yöntemlerine şükrettiğinizi duyar gibiyiz.

Reklam
Reklam

Ayak baş parmağı protezi.. Görüntüsü bile tüyleri ürpertmeye yetiyor.


1850 - 1910 yılları arasında kullanılan protez sol kol


Geçtiğimiz yüzyıllarda Avrupa'da bir grup doktor. Dönemin belası olan veba hastalığından korunmak üzere bu kıyafetlerin içinde dolaşıyor. Maske içerisine lavanta çiçeği koyarak güzel kokunun hastalığı kendilerine bulaştırmayacağına inanılırdı. İnsanın beyaz önlüğe şükrettiği anlardan biri..


1937 tarihli bu fotoğraf aslında büyük bir trajediyi göstermekte.. Poliomyelit- yani çocuk felci - o yıllara kadar bir çok çocugun ölmesine, kurtulabilenlerin ise ciddi düzeylerde sakatlıklara mahkum olmasına sebebiyet veren bir hastalıktı . Bu hastalıktan en fazla mustarip olan ülkelerden biri de Amerika Bİrleşik Devletleridir. 1955 de Dr.Salk aşıyı bulana kadar ise fotograftaki tedavi yöntemi uygulanmaktaydı. Çocuk felcine neden olan virüs bazı şansız hastalarda beyin sapına yerleşerek buradaki solunum merkezini felç ediyor ve hastayı nefes alamaz hale getiriyordu. Buna engel olmak için yapılan bu ekmek fırını benzeri alet mekanik bir akciğer olup, çocukların nefes alıp vermesine yardımcı olmaya çalışsa da bu makinede aylarca yaşayan çocukların hemen hepsi hayatını kaybetmiştir.

Reklam
Reklam

1890-1900 yılları arası çekildiği sanılan bu fotoğrafta bacağını kaybeden bir kadına takılan tahta protezi görüyoruz..


Gördüğünüz oyuncak bebek boyutlarındaki ancak gayet profesyonelce tasarlanmış olan bu figür bir eğitim maketi ya da oyuncak değil... Katolik kilisesinin baskıcı rejimi altında inin inim inleyen çoğu Hristiyan ülkede doktorların ( ki kadınların doktor olması yasaktı) muayene amaçlı bile olsa kadınlara dokunmaları yasak olduğu için ; gelen kadın hastalar nerelerinden şikayetçi olduklarını gösterebilmek adına doktorlar bu maketten faydalanıyordu


Alman Amputasyon (organ kesme) bıçağı 18.yüzyıl 18.yy icadı olan bu bıçak, özellikle cerrahlar tarafından bacağı dizin altından kesmek için kullanılıyordu. Anestezi olmadan uygulanan yöntem hasta için çok uzun sürse de sadece birkaç dakikadan oluşuyordu.


Amputasyon testeresi 17.yüzyıl Cerrahlar zengin olduktan sonra özellikle bu tarz tıp ekipmanlarına para harcamaktan oldukça hoşlanıyorlardı. Özellikle altın kaplamalı aletler çok gözdeydi. Ne yazık ki bu ekipmanlarda bakteri üremesi çok yaygındı ve çoğu cerrah, operasyonlar arasında testereyi yıkamıyordu.

Reklam
Reklam

Fransız kurşun çıkarıcısı 16.yüzyıl 16.yüzyıl başlarında ateşli silahların yaygınlaşmasıyla kullanıma giren bu alet, kurşunu çıkarmak için kullanılan vidaya sabitlenmiş uzayıp kısalabilen uzun bir çubuktan oluşuyordu.


Ahşap vida 1880- 1910 Hastanın ağzının içine konularak havayolunun açık tutulması sağlanıyordu.



Yapak sülük 1840 yılında icat edildi. Döner bıçakları ve vakumla vücuttan kan alınmasını sağlıyordu.


Sünnet bıçağı


1800'lü yıllarda Yumurtalık ve rahim kanserlerinde tümörleri almak için kullanılıyordu. Zincir kanın akmasını engelliyordu.


Kesilen kısımda kanı durdurmak için kullanılıyordu.


Fıtık Aleti - 1850


Hirtz Pusula (1915) Vücutta bulanan merminin yerini belirlemek için kullanılıyordu.