Tıpçıların gökyüzü merakı

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün rasathanesi, her yaz Türkiye'nin dört bir yanından gelen astronomi meraklılarını ağırlıyor.

Bu sene 6.'sı düzenlenen ve birer haftalık devreler halinde 5 dönem devam eden Amatör Astronomlar Yaz Okulu'na Türkiye'nin değişik illerinden 70 kişinin katıldığını belirten Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Rasathane Müdürü Prof. Dr. Serdar Evren, "Talebin çok fazla olması nedeniyle birçok meraklıyı geri çevirmek durumunda kaldık. İzmir dışında İstanbul, Bursa, Antalya, Samsun, Elazığ, Denizli ve Aydın'dan kursiyerlerimiz oldu" dedi.
6 yıl süresince yaz okulunun 680 mezun verdiğini anlatan Prof. Dr. Serdar Evren, "Bugüne kadar 48 ilimizden okulumuza katılım oldu. Kursa gelenlerin yüzde 40'ını lise öğrencileri, yüzde 40'ını meslek sahibi olan kişiler, yüzde 20'sini de üniversite öğrencileri oluşturuyor. Meslek sahibi olanlar arasında tıp doktorları ilk sırada geliyor" diye konuştu. Amatör Astronomlar Yaz Okulu'nun 15 yaşından büyük olan herkese açık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Serdar Evren, "73 yaşında kursiyerimiz bile oldu. Astronomiye, gök cisimlerine meraklı olan herkes bu kursumuzdan yararlanabiliyor" dedi.

Reklam
Reklam

Derslerin Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde görevli 5 öğretim üyesi ve 5 araştırma görevlisi tarafından verildiğini açıklayan Prof. Dr. Evren, şunları söyledi:

"Ayrıca her dönem 4 lisans öğrencimiz de bu okulda görev alıyor. Gündüz yapılan teorik derslerde kursiyerlere astronomi hakkında genel bilgilerin verilmesinin ardından takım yıldızlar, konum astronomisi, güneş sistemi, yıldızların yapısı ve evrimi, yıldızların oluşumu, evren bilim, evrende yaşam, uydular, teleskopların çalışma sistemleri, bilgisayarla astronomi eğitimi gibi alanlarda bilgiler veriliyor. Seçtiğimiz konuların anlaşılabilir olması açısından popüler olmasına özen gösteriyoruz."

Ders aralarında kursiyerlere basit projeler hazırlattıklarını ifade eden Prof. Dr. Evren, "Gündüz verilen teorik derslerin ardından akşam teleskop başında gözlemler yaptırılmakta. Bu sayede derslerde anlatılan bilgilerin pekiştirilmesi mümkün olmaktadır" diye konuştu. Bir hafta süren yaz okulu için kursiyerlerin barınma, yemek ve ders araç-gereçleri dahil 200 milyon lira ödediklerini söyleyen Prof. Dr. Evren, katılımcılara kurs bitiminde sertifika verildiğini belirtti.

Reklam
Reklam