TIR şoförleri yol kesti

HATAY (İHA) - Hatay'da bir grup TIR şoförü, Irak'ta Türk TIR şoförlerinin katledilmesini ve 2005 Şubat ayında yürürlüğe girmesi beklenen Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ni, araçlarıyla yol keserek protesto etti.

Antakya-Reyhanlı Karayolu'nda biraraya gelen yaklaşık 100 kadar TIR şoförü, sıra sıra park ettikleri TIR'larla yolu bir süre trafiğe kapattı. Ellerinde "Ha TIR'ım, ha canım", "Irak vahşetine son" yazılı pankartlar bulunan TIR şoförleri, oturma eylemi yaptı. Şoförler adına açıklama yapan Uluslararası Nakliye Komisyoncuları Derneği (UNKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yavuz, şoförlerin, tekbir sesleri eşliğinde başlarının kesilmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek, ölen şoförler için saygı duruşunda bulunulmasını istedi. TIR şoförlerinin, öldürülen arkadaşları için saygı duruşunda bulunmalarının ardından konuşmasını sürdüren Yavuz, Irak'ta şoförleri katledenleri lanetlediklerini belirterek, "Tekbir sesleri eşliğinde vahşice baş kesme, özünde insanlık olan hiç kimsenin kitabında yazmaz. Böyle katliamlar, hiçbir davaya haklılık kazandırmaz" dedi.

Reklam
Reklam

Yavuz, Şubat 2005'te yürürlüğe girecek olan Karayolları Taşıma Yönetmeliği'ni de eleştirerek, "Bu yönetmelik yürürlüğe girerse binlerce şirket kapanmak zorunda kalacak, yüz binlerce TIR sahibi kontağını açamayacak duruma gelecektir. Halkın katlandığı ekonomik sıkıntılardan uzakta, Bolu Abant Kampı'nda hazırlanan bu yönetmelik, sadece büyük sermayedarları ve TIR şirketlerini memnun etmiştir. Ama bizleri can evimizden vurmuştur. Bu yönetmelikle 16 yaşını dolduran araçlar, uluslararası yollardan men edilecek. Fakat Bulgaristan, Suriye, İran plakalı yüzlerce yaşlı ve bakımsız araç, rahatlıkla karayollarımızı kullanacak ve gözlerimizin içine baka baka para kazanmaya devam edeceklerdir. Bugün burada başlattığımız eylemi, gerekirse Ankara'da da devam ettiririz" diye konuştu.

Şoförler konuşmaların ardından, "TIR durursa, ihracat da durur" şeklinde slogan atarak yolu trafiğe açtı.