TIR sürücüleri en çok yasadışı ücretten şikayetçi

TIR sürücüleri arasında yapılan ankette en çok şikayet edilen konunun yurtdışında yasadışı ücret talep edilmesi...

TIR sürücüleri arasında yapılan ankette en çok şikayet edilen konunun yurtdışında yasadışı ücret talep edilmesi olduğu ortaya çıktı. Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü TIR sürücülerine yönelik bir anket çalışması yaptı. 13-31 Mayıs tarihleri arasında yapılan ankette 14 ülkeden toplam bin 920 sürücü katıldı. 3 sayfadan oluşan anket formu Türkçe, İngilizce ve Bulgar olarak hazırlandı. Anket, Türkiye’yi Avrupa ülkelerine bağlayan Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarına uygulandı. Anketin tamamlanmasının ardından sonuçlar değerlendirmeye alındı. Yapılan değerlendirmede sürücülerin iki şikayeti ön plana çıktı. Buna göre, Bulgaristan başta olmak üzere diğer ülkelerdeki bazı kurumların yasa dışı ücret talebinde bulunması ve X-Ray taramalarının uzun sürmesi.
Anketten çıkan diğer başlıklar şunlar:
- Ankete katılan sürücülerin anketin yapıldığı sahada birden fazla giriş-çıkış yaptıkları,
-Ankete katılan çoğunluğunu Türk uyruklu sürücüler oluşturuyor. Türklerden sonra sırayı Bulgaristan ve Yunanistan takip ediyor.
- Katılımcıların yaş ortalaması 44 olarak tespit edildi. En fazla giriş-çıkış 41-50 yaş grubunda gerçekleşiyor.
- Sürücülerin gümrük sahalarının alt yapısından memnun oldukları gözlemlendi. Memnuniyet sıralaması İpsala, Kapıkule ve Hamzabeyli şeklindi.
- Gümrük sahalarında oluşan araç kuyruğun nedeni Bulgaristan ve Yunanistan’daki işlemlerin yavaş yapılması olarak görülüyor.
- Türkiye’de işlemlerin yapılması sırasında yasa dışı para ve benzeri menfaat talep edilip edilmediği yönündeki soruya katılımcıların tamamı “Hayır” cevabını verdi.
- Yurt dışı için sorulan aynı soruya katılımcıların yüzde 58’i “Evet” dediği belirlendi. katılımcıların yüzde 60’ı ülke ismi belirtmezken yasa dışı ücret Bulgaristan, Macaristan ve Yunanistan’da istendiği tespit edildi.
- Ankete katılan bin 920 kişiden 6’sı gümrük sahalarında sorunla karşılaştığını söylüyor.
- Gümrük kapılarında işlemlerin hızlı yapılması için kayıtların azaltılması, personel sayısının artırılması, gümrük sadece belge taşıt kontrolü yapması talebi öne çıkıyor.
- Sınır kapılarının modernizasyonu geçişlerin hızlandırdığı ve X-Ray cihazlarının gerekliliği ifade ediliyor.
Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Kaptan Kılıç, karşılaşılan sorunların etkili ve profesyonel bir yaklaşımla çözümünün mümkün olduğunu söyledi. TIR sürücülerin Kapıkule, İpsala ve Hamzabeyli sınır kapılarında genel olarak memnun olduklarının görüldüğünü belirten Kılıç, kendilerini ilgilendiren sorunların çözümü için gerekli çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz