Tır’cıların Çileli İhracat Yolculuğu

Yurtdışına çıkış yapacak ihracat ürünleri yüklü yüzlerce TIR, Bulgaristan tarafındaki modernize çalışmaları nedeniyle Kapıkule Gümrük...

Yurtdışına çıkış yapacak ihracat ürünleri yüklü yüzlerce TIR, Bulgaristan tarafındaki modernize çalışmaları nedeniyle Kapıkule Gümrük Kapısı'nda yaklaşık 15 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Kapıkule Gümrük Sahası üzerinden yurtdışına çıkış yapmak isteyen TIR’lar, Bulgaristan tarafındaki Kapitan Andreevo Sınır Kapısı’nda devam eden modernize çalışmaları doğrultusunda Bulgar gümrüğünün yüzde 50 kapasiteyle çalışması nedeniyle uzun kuyruklar oluşturdu. Dün geceden itibaren kuyrukta bekleyen TIR sürücüleri ise adeta isyan ederek sorunun bir an önce çözüme ulaşmasını bekliyor.

Reklam
Reklam

BULGAR GÜMRÜĞÜ YÜZDE 50 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYOR

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kapıkule’nin karşısında bulunan Bulgar kapısı Kapitan Andreevo’da modernize çalışmaları olduğunu ve bu nedenle Bulgar gümrüğünün yüzde 50 kapasiteyle çalıştığını kaydetti. Bulgar gümrüğünde yarı yarıya düşen çalışma kapasitesinin yanı sıra hafta sonu olması dolayısıyla da kuyruğun bu kadar uzadığını ifade eden Yalçın, “Aldığımız bilgilere göre Bulgar tarafındaki iki kantardan biri çalışmıyor. Bulgarların sınır kapısını yenileme projeleri var. Bu onarımın 1,5 - 2 yıl sürmesi bekleniyor. Projeyi gördük. Çalışmalar tamamlandığında Bulgar gümrüğü Kapıkule kadar güzel olacak” dedi.

Hafta sonları genelde 5 kilometrelik kuyruğun oluştuğunu ifade eden Yalçın, Bulgar gümrük yetkilileriyle devamlı temas halinde olduklarını ve TIR sürücülerini mağdur etmemek için büyük emek sarf ettiklerini söyledi. Yalçın ayrıca TIR’ları Hamzabeyli ve İpsala Gümrük Sahaları’na yönlendirdiklerini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

“BİZ BU ÜLKENİN EKONOMİSİNİ TAŞIYORUZ”

Kuyrukta saatlerce beklemek zorunda kalan TIR sürücüleri ise duruma isyan ediyor. Hollanda’ya limon taşıdığını belirten Mehmet Kart isimli sürücü, gece 3 buçuktan bu yana sırada olduğunu ve hiçbir ilerleme olmadığını kaydetti. Sebze-meyve taşıdığını kaydeden Kart, “Biz zamanında ulaşamadığımız anda bu mallar bozulacak. Per perişan olacak. Biz bu ülkenin ekonomilerini omuzlarımızda taşıyan insanlarız. Gece gündüz sürekli yollardayız. Yabancı ülkelerdeyiz. Dillerini bilmediğimiz ülkelerin adreslerini kimseye sormadan gidip mallarımızı en ideal şekilde boşaltıp geliyoruz. Nihayetinde bunun üzerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin parası var” şeklinde konuştu.

Türkiye’den Romanya’ya bisküvi taşıyan Yusuf Türkoğlu da dün akşamdan beri kuyrukta olduğunu belirterek, “Sistemden midir Bulgar’dan mıdır bilmiyoruz. Biz de burada rezilliği çekiyoruz. Domates ekmeğe talibiz” dedi.

İstanbul’dan aldığı yükü Belçika’ya ulaştıracak olan bir diğer TIR sürücüsü Önder Aman ise yaşanılan bu duruma sert tepki göstererek, “Ne uyku var, ne yemek ne de tuvalet. Sorun, Bulgar çalışmıyormuş. Burası 2 aydır burası böyle. Böyle bir rezillik olur mu? Ben 5 günde Belçika’ya gidiyorum, 3 günde buradan çıkamıyorum. Nerede bu yetkililer? İnsinler koltuklarında da bir gelsinler. Oy istemesini herkes biliyor. Gelsinler 2 sat durabiliyorlar mı bakalım. Her şey sorun. Dozvola, karne sorun. İçeri gir sorun, dışarı çık sorun. Bulgar sorun. Köle miyiz biz” dedi.

Reklam
Reklam

TIR SÜRÜCÜLERİNİN İMDADINA SEYYAR SATICILAR YETİŞİYOR

Uzun TIR kuyruğu, bazı seyyar satıcıların da yüzünü güldürdü. 15 kilometreyi bulan kuyrukta çay, simit, börek satışı yapan satıcılar, saatlerce sırada beklemek zorunda kalan sürücülerin yemek ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı oluyor. Diğer yandan bazı yabancı TIR sürücülerinin kuyrukta beklerken bulmaca çözüp zaman geçirdikleri gözlendi.

SALI GECESİNDEN ÇARŞAMBA SABAHINA KADAR GÜMRÜK İŞLEMLERİ YAPILMAYACAK

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü de yazılı bir açıklama yaparak 20 Kasım Salı günü gece 23.00’ten 21 Kasım Çarşamba günü sabah 06.00’ya kadar yolcu araç ve TIR gümrük işlemlerinin yapılmayacağını duyurdu. Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımız tarafından bilgisayar altyapılarında yapılacak bir çalışma nedeniyle bölge müdürlüğümüze bağlı Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli, Dereköy, Pazarkule ve Uzunköprü Gümrük Sahaları’nda 20 Kasım Salı günü saat 23.00 ile 21 Kasım Çarşamba günü sabah saat 06.00 arası bilgisayar sistemleri çalışmayacağından yolcu araçları ve TIR gümrük işlemleri yapılmayacaktır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: