İhracatta nakliye maliyetlerinin aşağı çekilmesine dönük olarak 7 limanda uygulanan, ihracat malı taşıyan kamyon ve TIR'Lara "Ötv ve Kdv'siz akaryakıt verilmesi" uygulamasına Mersin Limanı da dahil edildi.
İhracatta nakliye maliyetlerinin aşağı çekilmesine dönük olarak 7 limanda uygulanan, ihracat malı taşıyan kamyon ve TIR'Lara "Ötv ve Kdv'siz akaryakıt verilmesi" uygulamasına Mersin Limanı da dahil edildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin'de 3. 5TL'den satılan motorinin fiyatının artık 1. 70 TL olacağını söyledi.Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Limanı'nda düzenlenen basın toplantısında, seçim öncesinde bazı vaatlerde bulunduklarını, bunlar arasında Mersin Limanı'nda Ötv ve Kdv'siz akaryakıt uygulamasının da yer aldığını hatırlatarak, şimdi bu sözü yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Mersin ile ilgili çok önemli projelerinin olduğunu belirten Çağlayan, "Mersin'e milletvekili adayı olarak geldiğimde, Mersin Limanı'nın 7 gümrük kapısına nazaran haksız rekabette olduğunu, ihracat amaçlı yük götüren TIR'larımızın Ötv ve Kdv'siz yakıt alamadığını gördük. İlgili arkadaşlarımızla irtibata geçerek, Başbakanımızın da desteğiyle Mersin'de Ötv'siz ve Kdv'siz akaryakıt temini ile ilgili ilgili onaylar ve kararlar alındı. EPDK'dan izin talebi vardı. Bunların hepsini takip ettik ve 2 gün öncesi itibariyle Mersin Limanı'ndan Ötv ve Kdv'siz akaryakıt temini sağlandı” dedi.
Bakan Çağlayan, Mersin'de hali hazırda 3. 5 TL'den satılan motorinin artık, yaklaşık 1. 70 TL olacağını vurgulayarak, "Motorin satış fiyatları, akaryakıt fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak değişmekle birlikte, son rakamlar itibariyle Pendik, Ambarlı ve Çeşme'de 1. 70 lira iken, Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala ve Tekirdağ'da 1. 80 TL civarındadır. Uygulama sayesinde Mersin Limanı'ndan yapılacak sevkıyatlarda maliyetler azalacak" diye konuştu."Anadolu ihracatçıları ve sanayicilerine ek olarak, Avrupa'dan üçüncü ülkelere (Ortadoğu ve BDT ülkelerine) transit yük taşıması yapan firmaların da Mersin Limanı'nı daha etkin bir şekilde kullanmalarının sağlanacağını ifade eden Bakan Çağlayan, Mersin Limanı hinterlandında bulunan Adana, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Konya ve Kayseri gibi illerden daha düşük fiyatla AB ülkelerine taşıma gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Çağlayan, başta İtalya olmak üzere, Batı Avrupa'ya ve Kuzey Afrika'ya (Mersin-İskenderiye Ro-Ro Hattının faaliyete geçmesi ile birlikte) yönelik ihraç taşımalarının artacağını, liman hizmetlerinin artmasının yanı sıra TIR bakım-onarım ve diğer hizmet sektörlerinde de ilave istihdam sağlanacağını ifade etti. Türkiye'nin 2010 yılında Ro-Ro taşımalarının sayısı 103 bin 224 olarak gerçekleştirildiğini, bu taşımaların 13 bin 53'ünün Mersin Limanı'ndan gerçekleştiğini, uygulama ile birlikte Mersin Limanı'ndan yapılan taşımalar iki yıl içerisinde 25 bine ulaşacağını belirtti.Sağlanan tasarruf imkanlarıyla lojistik firmalarına ve ihracat yapan firmaLara maliyet avantajı sağlanacağına, Türkiye ihracatında Mersin'in öneminin artacağına dikkati çeken Çağlayan, buna bağlı olarak yük taşımacılığının 1 yıl gibi kısa sürede 2'ye katlayacağının umut edildiğini vurguladı. Bakanlar, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ile diğer davetliler toplantının ardından liman sahasına inerek, yeni kurulan petrol istasyonunun açılışına katıldı. Ardından, istasyona gelen ilk TIR'a akaryakıt dolduruldu.
Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz