Tiryakilik 10 ile 20 yaş arasında oluşuyor

Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Kasal, sigaraya başlamanın genellikle ergenlik döneminde görüldüğünü söyledi.

Günümüzde sigaranın özenti, taklit, gösteriş, büyüme ve özgürlük ifadesi olarak başladığını belirten Dr. Kasal, "Ülkemizde sigaraya başlama yaşının 11'e inmesi bunun göstergesidir. Genç yaşta sigaraya başlama nedenleri arasında kendini ispatlama, arkadaşları içerisinde yer edinme, otoriteye karşı gelme, yasağı delme arzusu, akranlarında görüp merak etme dürtüsü, arkadaşlarının teklifini geri çevirememe, içmediği için alaya alınmaktan, aşağılanmaktan korkma, büyüklerine özenme, hayranlık duyduğu kişilere benzeme, gizli ya da açık sigara reklamlarından etkilenme gibi dile getirilen nedenlerin o dönem için ne denli önemli olduğu kabul edilebilir bir gerçektir" dedi.

Reklam
Reklam

Çocukların ve gençlerin özellikle hayranlık duyduğu kişilerin davranışlarını örnek alındığını ifade eden Dr. Kasal, "Çocuk, aşırı sevgi, hayranlık, sevgi ve aşk duyduğu anne-babası, öğretmeni, şarkıcı, sporcu ve politikacı gibi insanların elinde sigarayla görüyorsa bu çok geçerli başlama nedenidir. Sigara içen çocukların yüzde 75'inin anne babasından en az biri sigara içmektedir. Sigara içmeyen anne babaların çocuklarında sigaraya başlama oranı çok daha düşüktür. Öğretmenin, özellikle öğrencilerinin yanında veya onların görebileceği şekilde sigara içmeleri de sigaraya başlama da çok etkili olmaktadır" diye konuştu.

Erkeklerin kızlardan 2 kat daha fazla sigara kullandığını, sosyo-ekonomik durum daha düşük olanlarda sigara içme oranının daha yüksek olduğunu belirten Dr. Kasal, "Tiryakilik ise, 10-20 yaş arasında oluşmaktadır. 20 yaşından sonra bir kişinin tiryaki olması çok nadir bir durumdur" dedi.

Bir kişinin olası riskleri üstlenerek sigaradan aldığı keyfi tercih etmesinin, kişinin kendisiyle ilgili bir karar olduğunu söyleyen Dr. Kasal, "Doğal olarak sigara için zehirlenmek bir kişinin özgürlük alanı içerisine girmektedir. Buna biz sigara karşıtlarının bile diyebileceği fazla bir şey yoktur. Kişilerin sigara içme özgürlükleri olmalıdır. Fakat bundan daha önde gelen sigara içmeme veya temiz hava soluma özgürlüğüdür. Kişi her istediği yerde sigara içme hakkına sahip değildir. Sigara içilemez alanlara kişinin evi de dahildir. Hatta bu diğer yasak kapsamındaki alanlardan çok daha önceliklidir. Çünkü, pasif içiciliğin en kabullenemez tarafı, çocukların buna maruz kalmasıdır. Çocuklar sigaranın zararlı etkilerine daha duyarlıdır.

Reklam
Reklam

Ülkemizde yapılan çalışmalar ilköğretim çocuklarının her 4'te 3'nün pasif içici olduğunu ve bu çocukların idrarlarında ölçülen nikotin düzeylerinin, günde 6 adet sigara içen bir erişkindeki miktara eşdeğer olduğunu göstermiştir" şeklinde açıklamada bulundu.

Sigaranın, akciğer kanserinin yüzde 5 ana sebebi olduğunu, kronik bronşit, anfizem, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, felç, kalp krizi, otit gibi birçok hastalığın da sebepleri arasında yer aldığını ifade eden Dr. Kasal, "Erken yaşta sigaraya başlamak akciğer kanseri riskini artırmaktadır. Sigara kullanmaya bağlı kanser türlerine yakalanma riski, sigara kullananların alkol bağımlılığı gelişme riski değerlerine göre 3 kat, esrar başlama oranına göre 8 kat, kokain kullanma oranına göre 22 kat daha fazladır. Sigarayı bıraktıktan 1 yıl sonra kalp hastalığı gelişme riski yarıya düşer ve 15 yıl sonra içmeyen kişilerin seviyesine iner. 10 yıl sonra ise akciğer kanserinin gelişme riski yarıya iner" ifadesinde bulundu.

Dr. Kasal, anne ve babanın sigara içmesi durumunda, çocukların ortalama 5 sigara içmiş gibi olduğunu, bebeklerin hastaneye 3 kat daha fazla başvurduğunu, ani bebek ölümü riskinin 2.5 kat daha fazla olduğunu belirterek, "Bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat fazlalaşıyor, çocuklarda astım, alerjik hatalık ve solunumsal enfeksiyonlar 2 kat fazla görülüyor. Çocuklarda ileride akciğer kanseri (KOAH) gelişme sıklığı da artıyor. Kocası sigara içen kadınların ise akciğer kanserinden ölüm oranları 2-3 kat fazladır. Anne gebelikte sigara içiyorsa, erken doğum riski 2 kat fazla, ölü doğum riski 3'te 1, düşük yapma riski 4'te 1 oranında artıyor. Gelişme geriliği, zeka geriliği artıyor. Sonuç olarak gençlerin sigaradan uzak tutulmaları amacıyla yapılması gerekenler arasında anne-babaların, öğretmenlerin sigara içmemeleri ve okul içi ve çevresinin sigarasızlaştırılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam