Tısiad, Iraklı İşadamları İle İşbirliği Protokolü İmzaladı

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD), Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi ile Aralık ayında Irak’a...

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD), Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi ile Aralık ayında Irak’a yaptığı gezide imzaladığı “İş Birliği Protokolü”nün Türkiye’deki ayağını bugün Mersin’de imzaladı. Protokol ile Kuzey Irak ve Mersinli işadamlarının iş anlaşmaları yapmaları amaçlanıyor.

TISİAD ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi arasında imzalanacak “İş Birliği Protokolü” kapsamında, Kuzey Irak’tan aralarında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Milletvekili Ahang Arıf Raouf ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen’in de bulunduğu 15 kişilik heyet Mersin’e geldi. Iraklı işadamları, iki günlük ziyaret kapsamında çeşitli ziyaretler gerçekleştirecekler. İki dernek arasındaki işbirliği protokolünün imza töreni ise Mersinli işadamlarının da katılımıyla Radisoon Blue Otel’de yapıldı.

Reklam
Reklam

İmza töreni öncesi konuşan TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, henüz kuruluşunun ilk yılını kutlayan ancak kısa sürede önemli mesafeler kat eden TISİAD’ın, başarılı çalışmaları sonucu bugün Mersin’de Iraklı işadamlarını ağıladıklarını söyledi. Irak İşadamları Birliği Erbil Şubesi ile Aralık ayında Irak’ta imzaladıkları “İş Birliği Protokolü”nün Türkiye’deki ayağını Mersin’de imzalayacaklarını belirten Kılıç, “Bu protokol, iki ülke arasında gelişen ilişkilerin en somut ve en güzel örneği olup, TISİAD’ın ‘dostluk ile ticareti birleştirdik’ şiarının da başarılı bir sonucudur. İnanıyorum ki, daha görecek çok güzel günümüz olacaktır. Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı Almanya’yı koltuğundan etme yolunda önemli gelişmeler kaydeden komşu ülkemizin 2012 yılı sonu itibariyle Türkiye’den yaptığı ihracat tutarı 10 milyar doları aşmıştır. Öte yandan, Türk lojistik sektörünün yıllık 1 milyon 100 bini aşkın seferinin 600 bini komşumuza yapılmaktadır” dedi.

Tüm bu ticari verilerin, güçlü tarihsel dil, din ve kültürel bağların olduğu komşu ülke için çok geri kalmış rakamlar olduğunu vurgulayan Kılıç, “Kardeşliğimiz düşünüldüğünde bu birlikteliğin çok daha yüksek rakamlarla ifade edilmesi gerektiği bir gerçektir. İşte TISİAD, bu birlikteliği her anlamda güçlendirme gayretiyle Türkiye ile komşu ülke işadamları arasında köprü vazifesi görmesi adına çalışmaktadır. Karşılığı olarak Iraklı işadamlarını bugün burada görmek ise aynı düşüncede ve doğru yolda olduğumuzu ortaya koymaktadır. Bu anlamda imzalayacağımız işbirliği protokolünün iki ülkeye de hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

TISİAD’ın çabalarının meyve verdiğini ve Irak gezisinde Erbil’de 77 İnşaat Şirketi ile ikili iş görüşmesi yapan Mersinli Demirağ Grup arasında iş bağlantısı kurulduğunu da aktaran Kılıç, iki şirket arasındaki iş anlaşmasının da bugün imzalanacağını sözlerine ekledi.

“PROTOKOL BİZE KUVVET VERECEK”

“Erbil’de konuştuğumuz iş protokolü çerçevesinde burada gereken ne varsa beraber adım atmaya hazırız” diyen Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Shwan Abdülhamid Jawhen de her iki tarafın da birbiri ile iş sözleşmeleri yapması gerektiğini kaydetti. Irak’ın 50 yıldır sömürüldüğünü ve yeni yeni oluşuma gitmeye başladıklarını dile getiren Jawhen, “Komşumuz olarak sizlerden yardımlarınızı talep etmekteyiz. Biz sizlere dostlarımıza, komşularımıza muhtaç oluruz. Biz birbirimize yabancı değiliz, sizleri kardeşimiz olarak görüyoruz. Başka devletler gelip bizim orada çalışacağına Türkiye’den insanları görmek isteriz” ifadelerini kullandı.

Kuzey Irak’ta 750 civarında şirket ve 20 bine yakın Türk vatandaşı bulunduğu bilgisini veren Jawhen, “Kürdistan, çok güvenilir hiçbir şekilde sıkıntısı olmayan bir ülkedir. İsteriz ki, tüm Irak güvenli olsun. Irak’ın bir parçasıyız ve Iraklı olmaktan gurur duyuyoruz. Kürdistan, Irak’ın yapım aşamasındaki tek kapıdır. İki ülke arasında 10 milyar dolar ihracat söz konusu. Şu anda yapılan ihracatın yüzde 90’ı sadece Kuzey Irak’a, yüzde 10’u Güney Irak’a gitmektedir. İbrahim Halil Sınır Kapısı bizim için çok önemli bir kapıdır. Mersin de bu iş potansiyelini kaldıracak altyapısı ve limanıyla çok uygun şekilde bize hitap ediyor. Protokolleri imzaladığımızda inşallah 10 milyar değil de 20 milyar doları hedefleyeceğiz. Dernek üyelerimize TISİAD üyesi işadamlarıyla iş yapmalarını öneriyoruz. İmzalayacağımız protokol bize daha fazla kuvvet verecek” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bazı sıkıntılardan da söz eden Jawhen, Mersin’e 60 kişilik heyetle geleceklerini ancak, Türkiye Konsolosluğu’nda bazı prosedürlerden dolayı yaşadıkları sıkıntı nedeniyle 15 kişi gelebildiklerini söyledi. Türkiye’den Kuzey Irak’a giden her vatandaşa kapılarının sonuna kadar açık olduğunu ve hiçbir şekilde sıkıntı çıkartmadıklarını ifade eden Jawhen, şunları kaydetti: “Bu taraf da bize en azından yüzde 50 kapısını açarsa memnun olacağız. Şu anda Habir Sınır Kapısı ile İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda ciddi anlamda sıkışıklık var. Ticaret yapanların 8-9 saatini alabiliyor. Biz istiyoruz ki, iki tarafta da ticaret yapanlar için ayrı bir hat olsun. İki kapıdaki sıkıntıları da dernekler olarak beraber giderelim. Biz, bu yolda devam etmek, ticaret yapanların bu yolu tercih etmelerini istiyoruz. Bugün Mersin’de çok önemli bir protokole imza atacağız. Biz protokolü imzalayıp rafa kaldırmak istemiyoruz, birbirimizle daha fazla çalışmak istiyoruz.”

Konuşmaların ardından TISİAD Başkanı Kılıç ile Irak İşadamları Birliği Erbil Şube Başkanı Jawhen arasında “İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: