Ankara - (AA) Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), gelecekte Türkiye'nin yaşayabileceği pahalı ve yetersiz enerji sorunlarına, nükleer enerji santralleri yapımına acilen başlanarak çözüm getirilmesini istedi.
TİSK'ten yapılan açıklamada, TİSK Yönetim Kurulu'nun dün gerçekleştirdiği toplantıda, hükümetin ilk 6 ayında beklenen icraatlara yer verildi.
Ekonominin rekabetçi alanlara yönlendirilmesi gerektiği kaydedilen açıklamada, Türkiye'nin AB'nin istihdam oranını yakalamasının, ancak teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesiyle mümkün olabileceği belirtildi.
"Önemli belirsizliklerle karşı karşıya bulunan sosyal güvenlik reformunun tamamlanmasının öncelikli gündem maddelerinden biri olması" önerilen açıklamada, "Bu yapılırken Anayasa Mahkemesi'nin kamu görevlileriyle ilgili kararları bağlamında yapılacak yeni düzenlemelerin işçi ve işveren kesimlerine gelecekte yeni mali yükler getirmemesine özellikle dikkat edilmelidir" denildi.
En önemli sosyal sorun niteliğindeki işsizliğin azaltılması ve istihdamın niteliğinin artırılması için AB paralelinde bir Ulusal İstihdam Stratejisi'nin belirlenerek uygulanmasının zorunlu olduğu ifade edilen açıklamada, özellikle kadın ve genç istihdamına yönelik özel stratejilerin oluşturulmasının gerekli olduğu belirtildi.
"Son dönemde soğumaya yüz tutan Türkiye-AB ilişkilerinin, müzakere sürecini hızlandırmaya yönelik girişimlerle yeniden etkinleştirilmesi" istenen açıklamada, "Gümrük Birliği'nde Türkiye aleyhine işleyen unsurların, AB ile birlikte yeniden ele alınması" talep edildi.
"Seçimlerle birlikte kaybolan bütçe disiplininin tekrar sağlanması, istikrara yönelik kararlılığın devam ettiğine dair piyasalara güçlü bir işaret verilmesi" de istenen açıklamada, "59. Hükümet tarafından sağlıkta atılan adımların geniş halk kesimlerince memnuniyetle karşılandığı bilinmektedir. Ancak söz konusu yaklaşımın finansmanının nasıl ve hangi yöntemlerle karşılanacağı belirsizliğini korumaktadır" denildi.
Kayıt dışı kesimin, teşviklerle kayıtlı sektöre kazandırılması önerilen açıklamada, "60. Hükümet'in, kayıt dışı ekonominin ve istihdamın azaltılmasına yönelik olarak somut tedbirler belirleyip uygulaması" gerektiği kaydedildi.
İstihdam üzerinde yüzde 43'ü bulan vergi ve sigorta prim yükünün takvimli ve aşamalı bir program ile yüzde 28 düzeyindeki OECD ortalamasına indirilmesi istenen açıklamada, işverenlerin sigorta prim payının, işçi payı olan yüzde 14'e düşürülmesi gerektiği ifade edildi.