TİSK'ten hükümete eleştiri

ANKARA (İHA) - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hükümetin asgari ücretliden her ay 156 milyon Türk Lirası vergi almasını eleştirerek, "2003 yılı için her ay 306 milyon Türk lirası olarak belirlenen asgari ücret üzerinden işletmelerce ödenen vergi ve primlerin toplamı ayda 156 milyon Türk Lirası'dır" dedi. TİSK Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada, asgari ücretliden devletin aldığı bu payın asgari ücretin yarısını oluşturduğu vurgulanarak bu yükün işçinin eline geçen net ücreti azalttığı, hem de işgücü maliyetlerini yükselttiğine işaret edildi. Bu durumun işsizliği de beraberinde getirdiğini belirten TİSK açıklamasında, net asgari ücretin 223 milyon Türk Lirası oluduğunda, 156 milyon vergi ve prim talep etmenin istihdamı öldüreceği ve yok edeceği belirtildi. Açıklamaya şöyle davem edildi:

Reklam
Reklam

"Asgari ücreti aşan SSK primine esas kazanç alt sınırı nedeniyle işveren ödemediği ücretin işçi-işveren primini de vermeye zorlanmaktadır. Öte yandan, toplu iş sözleşmesi düzeninde asgari ücretin işverene maliyeti yan ödemelere 631 milyon TL/ay'a yükselmekte, söz konusu yükler katlanmaktadır. Asgari ücret üzerindeki aşırı vergi ve prim yükü mutlaka azaltılmalıdır. Devlet, vergi ve prim kaybından çekiniyorsa devleşen kayıtdışı sektörün kayda alınmasıyla bu konu çözümlenir".

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) hesabına göre, yeni asgari ücretin toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde işverene maliyeti, 631 milyon lira.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren asgari ücretin yüzde 22 oranında artışla brüt 306 milyon liraya yükseleceği anımsatıldı. Açıklamada, toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerlerinde asgari ücretin işverene maliyetinin 631 milyon lira olarak gerçekleşeceği kaydedildi.

Bu maliyetin 306 milyon lirasının yasal asgari ücret, 102 milyon lirasının ikramiye ve prim ödemeleri, 61 milyon lirasının sosyal yardımlar ve 162 milyon lirasının da işverenin yasal yükümlülükleri olduğu vurgulanan açıklamada, asgari ücret üzerindeki vergi ve SSK prim yükünün çok ağır olması nedeniyle 631 milyon liranın sadece yarısının işçinin eline net ücret olarak geçtiği bildirildi.

Reklam
Reklam

"ASGARİ ÜCRET SİSTEMİNDE 3 TEMEL SORUN VAR" İşsizlikle mücadele için asgari ücret sisteminde 3 temel sorunun çözümlenmesi gerektiği belirtilen TİSK açıklamasında, şu görüşlere yer verildi: "Ücretlilerin gelir vergisi kesintisinde uygulanan özel indirim tutarı, 2003 yılından itibaren asgari ücretin yarısına yükseltilmeli ve gelecek yıllarda kademeli olarak tamamına yakın düzeye çıkarılmalıdır. SSK primine esas kazancın alt sınırı, asgari ücreti aşmamalıdır. Toplu iş sözleşmeleri gereğince çalışanlara çıplak ücret dışında yan ödemeler yapan işyerleri ile yapmayan işyerleri bakımından asgari ücret farklı düzeylerde tespit edilmelidir."