Titreyengöl’de büyük tehlike

700 bin turistin konakladığı Titreyengöl sahilleri teknelerin bıraktığı sintine atıkları yüzünde büyük kirlilik tehditi altında

Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde bağlı en büyük turizm bölgelerinden birisi olan Titreyengöl’de bu sezon yaşanılan olumsuzluklar bölgenin geleceğini tehlikeye atıyor. Titreyengöl açıklarında tur tekneleri tarafından denize bırakılan sintine ve çöpler sahillerde denize girmeyi adeta imkansız hale getiriyor.

Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya’da bölgenin sorunlarına sahip çıkacak merci bulamamaktan yakınan turizmciler, gelecek yıllarda tercih edilmemek endişesini taşıyor. Denizde yaşanan kirlilik ve zaman zaman Manavgat Irmağı’nın doğusunda kimliği belirsiz şahısların yaktığı çöplerin çıkardığı koku ve duman yüzünden turistlerden sert eleştiriler aldıklarını belirten turizmciler, Titreyengöl Turizm Bölgesi’nin her geçen gün güç kaybettiğini belirtiyor. Titreyengöl’de 23 büyük otel ve 17 bin yatak bulunduğunu belirtilirken Titreyengöl Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Yaşar Sunal, bölgedeki otellerde yılda 700 bin turistin tatil yaptığını belirtiyor.

Reklam
Reklam

TİSOYAB Başkanı Yaşar Sunal, sahilde yaşanan kirlilik dolayısıyla ciddi bir biçimde endişe duyduklarını kaydetti. Kirliliğin boyutlarını ifade etmek için; “Ben Pazar günü buradaydım, denize girmek istedim ama giremedim” diyerek özetleyen Sunal, “Sahillerdeki sintine kirliliğinden dolayı denize giremedim. Bütün plaj aynı vaziyetteydi. Birisi denize bırakmış Biz bunu defalarca sahil güvenliğe söylüyoruz. Ama Sahil Güvenlik botlarını bu sene ben daha görmedim. Muhtemelen bu sene burada dolaşmıştır ancak ben görmedim. Bizim bu kirliliği engelleyecek, onun başka türlü kontrolünü yapabilme imkanımız yok. Denize tekneyle açılıp birilerini arayacak halimiz yok” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda da böyle sorunlar olduğundan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na, Çevre Bakanlığı’na ve Turizm Bakanlığı’na yazılar yazdıklarını hatırlatan Başkan Sunal; “Sahil Güvenlik personeli gelip bizimle görüştü. Hatta bize ‘ihbar edin’ dedi. Biz de ‘Neyi ihbar edeceğiz. Şu adam döküyor mu diyeceğiz. Nereden bileceğiz. Siz burada dolaşırsanız bu caydırıcı olur’ dedik. O ara hakikaten geldiler sık sık dolaştılar. Kirlilik yok denecek kadar azalmıştı burada. Bu sene Sahil Güvenlik botu görmedim daha” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Manavgat Irmağı’nda bot turu yapan ve denize açılan teknelerin bu tür bir davranış içinde olacaklarını sanmadığını belirten Yaşar Sunal; “Bunları yapanların Manavgat tekneleri olduğunu da pek düşünmüyorum. Yani Alanya’dan yada Antalya’dan gelen tekneler tarafından yapılabileceğini düşünüyorum. Yoksa Manavgatlı kendi ekmeğine niye böyle bir şey yapsın ki.Kendi turisti orada denize girecek. Teknesinde doğru dürüst yüzemeyecekse o adam tekneye neden binsin ya da neden tavsiye etsin” dedi.

Titreyengöl bölgesinde şu sıralar azalmakla birlikte en büyük sorunlardan birisinin de eski çöplük alanında zaman zaman çıkarılan yangınlar ve bundan dolayı meydana gelen koku ve duman olduğunu belirten Sunal, “bölgede 40 50 kişilik bir aile yaşıyor. Bunlar topladıkları çöpleri ayrıştırıyorlar. Yangınlarla ilgili görüştüğümüzde, kendilerinin yakmadığını kokunun ve dumanın toprak altından geldiğini iddia ediyorlar” şeklinde konuştu.

Yaşanan bu olumsuz gelişmelerin Titreyengöl’ün imajına çok büyük zarar verdiğini kaydeden Yaşar Sunal; şu andaki fiyatların Kumköy birinci bantta bulunan otel fiyatlarından yüzde 20 daha düşük olduğunu kaydetti. Titreyengöl coğrafyasının hiçbir yerde bulunmadığını ifade eden TİSOYAB Başkanı Sunal; “Böyle bir coğrafya dünyanın hiçbir yerinde yok. Eşsiz bir ırmak, masmavi bir göl, Muazzam derecede büyük ve yemyeşil bir orman, arkada Toros dağları, önünde Akdeniz’in muhteşem bir yüzü. Titreyengöl’de bunlarla birlikte yerleşim yeri yok, trafik sorunu yok. Araç gürültüsü yok. Buna rağmen sahillerimizde yaşanan olumsuzluklar bizim için ciddi bir şekilde imajımızı zedeliyor”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: