TKDK’dan iş adamlarına bilgilendirme toplantısı

Şanlıurfa Tarımsal Kalkınma Destekleme Kurumu İl Koordinatör Vekili Dr. Sadık Aksoy, Viranşehir’in büyük bir potansiyele...

Şanlıurfa Tarımsal Kalkınma Destekleme Kurumu İl Koordinatör Vekili Dr. Sadık Aksoy, Viranşehir’in büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, iş adamlarını ve çiftçileri proje üretmeye davet etti.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Şanlıurfa İl Koordinatörü Sadık Aksoy tarafından Viranşehirli iş adamları ve çiftçilere bilgi verdi. Viranşehir Genç İş Adamları Derneği (VİRGİAD) tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısı, Özel Baran Koleji konferans salonunda yapıldı.

Süt sığırcılığı, besicilik, süt işleme tesisleri, süt toplama tesisleri, kesimhane ve et işleme tesisleri, arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işlemlerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi konularında girişimciler bilgilendirildi.

Reklam
Reklam

Verilen projelerin, kırsal alanda olmasına dikkat edilmesini isteyen Dr. Aksoy, mücavir ve belediye sınırlarında başvurulan projelerde kaymakamlık ve belediyelerin yüzde 25 gibi oranlarda ortak yapılması gerektiğini vurguladı. Viranşehir’in yerel şelengo bitkisi için proje hazırlanmasını tavsiye eden Aksoy, ilçede yapılmayan ve büyük bir açık olan kırsal turizm alanında da projelerin hazırlanıp sunulmasını istedi. Bölgenin et, süt, meyve ve sebze açısından da uygun olduğunu belirten Aksoy, büyük bir bütçeye sahip olan Tarımsal Kalkınma Destekleme Kurumu'nun girişimcilere yüzde 50 ve 65’e varan oranlarda hibe katkısı sağladığını açıkladı.

Kabul gören projelerin 5 yıl sürdürülebilir özelliğe sahip olması gerektiğini ifade eden Aksoy, şunları söyledi: “Süt sığırcılığı için başvuru sahibinin 10 ile 100 büyükbaş şartı aranıyor. Küçükbaş için ise 50 ile 300 arasında koyun keçi alınması şartı getiriliyor. İlgi duyan yatırımcıların 15 bin Euro ile 1 milyon Euro arasında destek almaları mümkündür. 40 yaş altı girişimcilerin yüzde 55, dağlık kesim diye tabir ettiğimiz alanlarda yapılacak müracaatlardaki proje sahiplerine ise yüzde 60 hibe verilmektedir. Hem dağlık hem de 40 yaş altı olan girişimcilerin hibe oranı yüzde 65’e çıkmaktadır.”

Reklam
Reklam

Şubat ayının başında başlayacak olan müracaatların 20 şubata kadar süreceğini belirten Aksoy, proje hazırlayacak olan her vatandaşa kapılarının açık olduğunu ve kendilerine yardımcı olacaklarını ifade etti.

Viranşehir Genç İş Adamları Derneği Başkanı Eyüp Yıldırım da bölgenin çok zengin bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu belirterek, Avrupa Birliği fonlarının bölgeye aktarılmasının ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz