TKDK’ya 26 Proje Başvurusu Yapıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek ve kurum yetkilileri...

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek ve kurum yetkilileri il genelinde yapılan 9’uncu proje çağrıları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Eniz Gökçek, konuyla yaptığı açıklamada, TKDK İl Koordinatörlüğü’ne çeşitli alanlarda olmak üzere 26 proje başvurusu yapıldığını belirtti. Gökçek, Kastamonu’nun bu sayı ile Türkiye genelinde 42 il arasında 12. sırayı, proje çağrısına dâhil olan 22 il arasında da 5. sırayı aldığına dikkat çekti.

Yolun başında olmalarına rağmen böyle bir başlangıç yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden Gökçek, bundan sonraki aşamalarda daha iyi olacaklarını söyledi. Farklı alanlarda geri ödemesiz AB hibeleri verildiğini kaydeden Gökçek, bu alanları süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, sebze ve meyvelerin işlenmesi ve pazarlanması, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi, yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı olarak açıkladı.

Reklam
Reklam

İnsanların 'önce ödeme alalım' 'sonra yapalım' mantığı ile hareket ettiklerine değinen Gökçek, bu düşüncenin ciddi anlamda olumsuzluk oluşturduğuna dikkat çekti. Gökçek, yapılan yatırımlar konusunda da önemli olan noktanın kimin yaptığının değil yatırım Kastamonu’da yapılması olduğunun altını çizdi. Bundan sonraki aşamada projeleri TKDK olarak değerlendirdikten sonra Ankara’ya incelenmek üzere gönderileceğine vurgu yapan Gökçek, sözleşmelerin ise tahminen Haziran ayında imzalanacağını dile getirdi.

TKDK Kastamonu İl Koordinatörü Eniz Gökçek, amaçlarının AB üyelik sürecinde bazı sektörleri geliştirerek AB standartlarına ulaştırmak ve AB tarafından sağlanan fonları Türkiye’ye kazandırmak olarak açıkladı. 26 projenin dağılımlarını da değerlendiren TKDK yetkilileri, ağırlıklı olarak merkezden, ilçeler bazında da ağırlıklı olarak Taşköprü’den proje geldiğini aktardı. Devrekâni’den bir tane proje geldiğine dikkat çeken yetkililer, yatırımcının şehir dışından olduğunu belirtti.

KIRSAL TURİZM İÇİN 500 BİN TL HİBE

Reklam
Reklam

Kastamonu için son yıllarda önemli olan turizm adına yapılan etkinliklere yönelik olarak il merkezi ve Tosya ilçesi haricindeki her yere 500 bin TL’lik hibelerinin olduğunu söyleyen Gökçek, 26 proje içinden bir tanesinin de kırsal turizm için Taşköprü’den geldiğini belirtti. Gelen birkaç turizm projesinin ise prosedürlerden ötürü yetişmediğine dikkat çekti

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE DESTEK DİĞER KURUMLARDAN

Gelen projelere bakıldığında ağırlıklı olarak hayvancılık sektörüne yönelik olduğuna değinen Gökçek, süt ve süt ürünlerine yönelik olarak proje gelmemesinin nedenini çağrılarının KUZKA, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gibi diğer kurumların sağladığı destek ile tarihi ile aynı zamanda ortaya çıkması olarak açıkladı.

“PROJE DANIŞMANLIK MERKEZİ KURULMASINI HEDEFLİYORUZ”

"İlimizde proje hazırlama kapasitesi çok zayıf. Biz bu anlamda birkaç defa eğitim verdik. Firma yok, yapan birkaç kişi var onlar da ek iş olarak yapıyorlar. Bizim projelerimizde çok detaylı olduğu için ek iş mahiyetinde yapıldığında netice olmuyor." diyen Gökçek, firma kurulması aşamasında kapasite oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederken en yakın zamanda da bir proje danışmanlık merkezi kurmayı hedeflediklerini vurguladı. Koordinatör kurulacak danışmanlık merkezi için de her konuda teknik desteği sağlamaya hazır olduklarının da altını çizdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: