TMB'den "Deprem Bilinci Projesi"

ANKARA (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, birçok kamu binasının ya boşaltılması ya da yeniden projelendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Deprem Bilinci Projesi'nin tanıtıldığı toplantı Ankara Sheraton Oteli'nde gerçekleşti. Toplantıya katılan Bakan Ergezen, deprem konusunda yaptırmış olduğu araştırma nedeniyle TMB'yi tebrik ederek başladığı konuşmasında çarpıcı açıklamalarda bulundu. TMB'nin kendilerinden bu yönde bir talep olmamasına rağmen deprem konusunda bir araştırma yaptırtmasının, Türkiye'de bir şeylerin değiştiği anlamına geldiğini ifade eden Ergezen, "Taklit ederek varlığımızı devam ettirmemeliyiz. Üreterek devam ettirmeliyiz. Projelerle varlığımızı devam ettirmeliyiz" dedi. Konuşmasında özellikle Güneydoğu'da yaşanan terör olaylarına da değinen Ergezen, "Yıllarca Güneydoğu'da olaylar oldu. İnsanlar sadece bağırdı, çağırdı, tenkit etti. Yumruğunu kaldırdı ama hiçbir sivil toplum örgütü, bu kadar kan akarken rapor hazırlayıp, insanların imdadına koşma ihtiyacını hissetmedi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Medyanın görevini tam olarak yerine getirmediğini de öne süren Ergezen, Balıkesir, Bursa Bilecik illerine yaptığı ziyaret sırasında kullandığı, 'Türkiye bizim evimizdir' cümlesinin basında, 'Türkiye bizim evimizdir, camilerin kubbeleri de çatımızdır' şeklinde yer aldığını ifade etti. Ergezen, "Allah Allah...Nereden çıktı bu? Yakışmıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

Türkiye genelinde kamu binalarına yönelik yapmış oldukları denetimlerde, birçok kamu binasının ya boşaltılması gerektiği, ya da yeniden projelendirilerek takviye edilmesi gerektiği gerçeği ile karşılaştıklarını vurgulayan Ergezen, "Bunu bu ülkenin insanları yaptı. Bunları söylediğim zaman kızıyorlar" dedi.

Ergezen, bir süre önce İstanbul'da gerçekleştirilen ve 'Türkiye'nin en anlamlı, en oturaklı şurası' olarak nitelendirdiği Deprem Şurası'nın da basında yanlış değerlendirildiğini belirtti. Basında, 'Şuradan sonuç çıkmadı' şeklindeki haberler çıktığını bildiren Ergezen, "Şuradan ne çıkacak? Adı üstünde, 'istişare'. Hocalar önerilerini sundu, Biz de ilgili genel müdürleri çağırdık, her genel müdür bu konuda üzerine düşeni yapıyor. Biz işin şov tarafında değiliz. Bu işin altına elimizi uzattık" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Konuşmasında, zaman zaman bazı milletvekillerini de yanına alarak kendilerinden imar konusunda talepleri olanların çıktığını da söyleyen Ergezen, "Gelin bundan sonra kaliteli işler yapalım. Artık insanlar endişe etmesinler" diye konuştu.

Toplantıda konuşan TMB Genel Başkanı Erdal Eren ise, 1999 yılındaki Marmara depreminden sonra Türkiye'de deprem bilincinin yerleşmeye başladığını, ama gelinen noktanın yeterli olmadığını vurguladı. Özellikle deprem konusunda Başbakanlığa bağlı bir Afet Müsteşarlığı'nın kurulması gerektiğinin altını çizen Eren, deprem kuşağındaki birçok ülkede bu işin bakanlık düzeyinde yürütüldüğünü anımsattı.