Tmmob Gaziantep Şubesi’nden ‘torba Yasa’ya Tepki

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, ‘Torba Yasa’ ile...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, ‘Torba Yasa’ ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Başkan Küçükparmak açıklamasında, TBMM’de kabul edilen Torba Yasa kapsamında eklenen İmar Kanunu’nda değişiklik yapıldığını savunarak, “Bu düzenleme TBMM’de görüşülmekte olan Torba Yasa’ya eklenmek için önerilmiş ve Meclis Genel Kurulu’nda TBMM İç Tüzüğü açısından bir tartışma yaşanmıştır. Tartışmanın içeriği, verilen önergenin İmar Yasası ile mi yoksa 6235 sayılı TMMOB Yasası ile mi ilgili olduğuna ilişkindir. Önerge sahipleri ve oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili, önerinin 6235 sayılı Yasa ile ilgisinin bulunmadığını, TMMOB ve bağlı odalarının yetkileriyle herhangi bir ilgisinin olmadığı ve tamamen İmar Yasası’nı ilgilendiren bir öneri olduğunu ileri sürmüşlerdir. Mesleki denetim uygulaması, meslek odası ile üyesi arasındaki bir ilişkidir; diğer kamu kurum ve kuruluşları dahil üçüncü kişileri bağlayan bir yönü yoktur. Kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan TMMOB ve bağlı odalarının, üyeleri üzerindeki gözetim ve denetim yükümlülüğünün yerine getirilmesinin gereği olarak yürütülmektedir. Odalar tarafından yapılan mesleki denetimin, yapılaşma sürecinde ilgili idareler nezdinde zorunlu tutulmadığı, aranmadığı sürece, İmar Yasası’na eklenen düzenlemeyle çelişen bir yönü de yoktur. Bu düzenlemeyle mesleki denetimin ortadan kaldırılması olanağı da bulunmamaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Küçükparmak, bu tasarıya meslek odaları ve demokratik kamuoyunun da tepki göstermesi gerektiğini savunarak, “Bu aşamada söylenebilecek olan tek şey, mesleki denetimin aynı şekilde devam ettirileceğidir. Son dönemlerde gündeme gelen İmar Yasası ve Yapı Denetim Yasası’yla ilgili taslak düzenlemeleri odaların yetkilerinin elinden alınması çabası yanında ve bundan daha çok mühendislik ve mimarlık mesleğinin rant odaklı yeniden yapılandırılması amacını taşımaktadır. Odalar tarafından düzenlenen büro tescil belgeleri ile mesleki denetim uygulaması, serbest çalışan mühendislerin mesleki faaliyetlerini yürütebilmelerinin tek güvencesini oluşturmaktadır. Bu güvenceden yoksun kalan mühendis ve mimarların çok kısa bir süre içerisinde ya işsiz kalmaları ya da bir şirkette imzacı konuma düşmeleri kaçınılmaz olacaktır. Sonuç olarak, bu yasadışı yasanın uygulanması ile oluşacak kaos ortamının başta üyelerimizin, sonra denetimsiz kalan ortam sebebiyle kamunun daha sonra da TMMOB bünyesindeki odalarda çalışan binlerce kişi ve ailelerinin zarar göreceği ve gerek mesleki uygulamalarda, gerekse kamu vicdanında açacağı sorunların geriye döndürülmesi imkansız hale geleceğinden Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan çağrı yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım, TMMOB Yönetim Kurullarının hiçbir maddi kazanımları olmadan tamamen gönüllülük esasına dayalı görev yaptıklarını da göz önüne alarak, onayınıza sunulan, gece yarısı baskını ile torbaya eklenerek yangından mal kaçırırcasına çıkarılan bu hukuksuz kanunu tekrar görüşülmesi için TBMM’ye iade ederek kamu vicdanını rahatlatmanızı talep ediyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: