Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Diyarbakır Şubesi'nce Türkiye'nin önemli bir bölümünün afet riski altında olduğu bildirildi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Diyarbakır Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamada, 17 Ağustos depreminin 13. yılına yerleşim birimlerini tehdit eden afet riskleri ile girildiği ifade edilerek, geçen 13 yılda afet yönetim sisteminin hala çözümün değil, sorunun bir parçası olmaya devam ettiği savunuldu.
Türkiye'de dün yaklaşık 150 deprem üretecek diri fay olduğu bilinirken, bugün ise MTA tarafından yapılan çalışmalarla güncellenen Türkiye diri fay haritasına göre 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğunun saptandığı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:
"Bir kaç ay önce yürürlüğe giren 6306 sayılı 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki' kanun ve uygulama yönetmeliğinin gerekçelerinde ileri sürüldüğü gibi anayasada ön görülen 'herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir' hakkının geliştirilmesi ve korunması ilkesini karşılamaktan çok uzaktır. Türkiye'nin önemli bir bölümü afet riski altında. Başta deprem, heyelan, sel, su taşkını olmak üzere doğa olaylarının afete dönüşmesini engelleyecek, zarar önlem ve düzenlemelerin yapılmasının gerekliliği, yerleşim yerlerinin sağlıklı ve güvenli yaşam alanları haline getirilmesinin acil bir ihtiyaç olduğu bilinmekte ve sürekli dile getirilmektedir. Bu nedenle önerimiz kişi ve kurumlar arsında eş güdümü sağlayacak üniversitelerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile 'Stratejik Afet Eylem Planı' hazırlanmalıdır."
Muhabir: Naim Boşkut / Sema Kaplan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz