TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç, Zonguldak için afet açısından en önemli tehlikenin tasman sorunu olduğunu söyledi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç yaptığı basın açıklamasında, Zonguldak’ın çok ciddi tehlike altında olduğunu, Zonguldak’ın altının kaydığını ve çöktüğünü belirtti. Koç, “Doğal çevre, depremsellik, zemin özellikleri, morfoloji, erozyon, yer altı suyu gibi faktörleri açısından geniş bir yelpazede jeoloji mühendisliği araştırma ve uygulama alanında kalmaktadır. Dolayısıyla plan ve proje ayrılmaz bütünlük taşır. Jeoloji mühendisleri başta olmak üzere mühendis, mimar ve şehir plancıları için temel amaç, oluşabilecek tehlikelerin riske dönüşmesini engelleyecek tasarımlar geliştirebilmektir. Yerele baktığımızda, Zonguldak için afet açısından en önemli tehlike tasman sorunudur. Tasman en basit anlamıyla, madencilikte yer altında üretimden kaynaklı veya kireçtaşı içerisinde bulunan karstik boşlukların değişik etkenlerle yer üstünde meydana getirdiği çöküntü va oturmalar sonucu yeryüzü topografik şeklin değişmesidir. Bunun sonucunda da üzerinde bulunan yapılar az ya da çok zarar görmektedir. Zonguldak gerçekten çok ciddi tehdit altında. Zonguldak’ın altı kayıyor, çöküyor. Bu şartlar altında ve yüzde 85’i kaçak yapılaşmadan ibaret olduğu söylenen ilimizde, doğalgazı nasıl getireceğiz ve nasıl abone yapacağız. Parsele dayalı jeolojik ve jeoteknik zemin ve temel etüt raporlarının tasman bilgisi içermesi mümkün değildir. Çünkü sorun yüzeye yakın değil daha derinlerdedir. Bu da geniş kapsamlı bir mühendislik çalışmasını gerektirmektedir. Zonguldak’tan konut almak için on kere, yirmi kere düşünmek gerekir. Çözüm önerilerimiz, öncellikle arazi kullanım planlarının hazırlanması ve yeni yer seçimi çalışmalarına derhal başlanmalıdır. Sorunlu bölgelerdeki inşat yapı ruhsatı verme çalışmaları derhal durdurulmalıdır. Tasmanla ilgili halen başlatılan çalışmalarda bir alanda bırakılmamalı, Kozlu, Kilimli ve Zonguldak’ın afet (tasman) risk haritası çıkartılarak, yapılacak olan risk derecelendirmesine göre en riskli ve tehlikeli bölgeler belirlenerek buralar derhal imara kapatılmalıdır. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak biz bu konuda belediyeye ve Zonguldak halkına her türlü desteği ve katkıyı koymaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz