TMMOB Şube Başkanı Mart: LPG'li araçlar faciaya yol açabilir

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, LPG’li araçlardan gaz sızdırmazlık raporu istenmemesinin...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, LPG’li araçlardan gaz sızdırmazlık raporu istenmemesinin facialara yol açacak bir karar olduğunu söyledi.
Mart, Bakanlık tarafından yayımlanan genelgede LPG ve CNG takılan araçlarda en geç bir ay önceki tarihe ait gaz sızdırmazlık raporu aranması zorunluluğunun kaldırıldığını, ayrıca raporun olmaması durumunun ağır kusurdan hafife dönüştürüldüğünü ifade etti. LPG'li araçların trafikte hareketli bombalara dönüşmesinin söz konusu olduğunu savunan Mart, 2012 Ocak ayından bu yana gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi düşüşlerin yaşandığını dile getirdi.
Mart, geçmişte, LPG dönüşümleri için imalat-montaj ve kullanıma dair kontrol ve denetimlerin yapılmaması, standart olmayan malzemelerin kullanılması, montajların standart dışılığı, periyodik ve etkin denetimlerin yapılmaması gibi nedenlerden kaynaklanan kazalarda önemli can ve mal kayıplarının yaşandığını vurguladı.
2000–2005 döneminin birikmiş sorunlarının, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı yetki devri sonucu MMO, TSE ve sorumlu sektör işbirliği ile çözümlendiğini belirten Mart, bu dönemde kayıt dışının en aza indiğini söyledi.
Mart, son 7 yılda yakıt türü bilinmeyen araç sayısı 3,5 kat azalırken, LPG yakıtlı araç sayısının 3,5 kat arttığını kaydetti. Türkiye genelinde 24 ilçede sabit, 154’ü gezici olmak üzere 253 nokta aracılığıyla LPG sızdırmazlık denetimlerinin çoğunun MMO tarafından yapıldığını söyleyen Mart, odanın uzman teknik personeli, sızdırmazlık testleri sırasında araçlarda 15 ana başlık altında 85 noktada kontrol yaptığını, duruma göre tamamı majör uygunluk ya da uygunsuzluk olarak değerlendirildiğini anlattı.
Yeni uygulamanın olumsuz yansımalarının kapsamlı olacağın ileri süren Mart, "Türkiye genelinde yaklaşık 3 milyon 500 bin, Bursa genelinde yaklaşık 250 bin LPG’li aracın güvenilirliğini artırmayı sağlayan periyodik kontrollere esas LPG/CNG Sızdırmazlık Raporu zorunluluğunun bir genelge ile kaldırılmasının; kamu can ve mal güvenliği açısından 2000–2005 yılları arasına benzer, hatta daha vahim sonuçlar doğuracağı ve bazı kişi ve kurumları zan altında bırakacağı bilinmelidir. Zira uzman mühendislerin istihdam edildiği ve standartlara uygun dönüşüm yapan yetkili firmalar piyasadan silinecek; onların yerine ‘merdiven altı ‘ tabiriyle anılan, uzman olmayan kişilerin çalıştığı kontrolsüz ve denetimsiz firmalar piyasaya tekrar hâkim olacaktır. Gerek kamu idaresi, gerek ilgili sektör gerekse ilgili esnaf ve halkımızı çok olumsuz etkileyecek olan bu uygulama ile can ve mal güvenliği de büyük ölçüde riske sokulmaktadır." açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz