"TMO fındığı satmayacak"

ORDU (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) sınırsız fındık alacağını ve aldığı fındığı satmayacağını belirterek, "Fırsatçılar avucunu yalayacak" dedi.

Bakan Hilmi Güler, Ordu'nun Ünye İlçesi'nde Belediye Başkanlığı'nın düzenlediği bayramlaşma programına katıldı. Programa Bakan Güler'in yanısıra Ünye Kaymakamı Nevzat Ergün, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, AK Parti Ordu Milletvekilleri Hamit Taşçı, Cemal Uysal, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, AK Parti Ordu İl Başkanı Fatih Han Ünal, ilçedeki siyasi parti teşkilat başkanları, muhtarlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yine çevre ilçe ve beldelerden belediye başkanları ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Toplantıda, CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun hükümete yönelik eleştirilerini cevaplayan Bakan Hilmi Güler, tarz olarak bayram günlerinde siyasi konuşmayı uygun bulmadığını, ancak bazı eleştirilere de cevap vermesi gerektiğini vurguladı. Bakan Güler, Ordu'nun üniversiteye kavuştuğunu hatırlatarak, "Ordu'nun üniversitesi de oldu. Hatta taçlısı oldu. Bir tane de elması var, o da tıp fakültesi. Hemşehrilerimiz sağlık hizmetleri için başka yerlere gitmeyecek. Şimdi artık burada tıp fakültesinden yeni yeni Sami Tandoğdular mezun olacak. Bunlar yapılan şeyler. Yapılacak değil. Cekle cakla, 'size deniz getireceğiz, size Karagöl'ün dağından kar bağışlayacağız' değil" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ordu'nun doğalgazı için 700 TIR'lık boruların döşendiğini kaydeden Bakan Güler, "Bu borular dağın tepesine çıktı. Yol kenarında su borusu değil. Bunlar hani borunun tabiri var ya 'boru değil'. 17 senede Türkiye'de 4 bin 500 kilometre çelik boru yapıldı. Bizim dönemimizde 10 bine eklenecek. Ben yapılanı yerinde görüyorum. İşi uzaktan takip ederseniz, sizin değiniz gibi bitmesi uzun sürer. El, adamın eşeğini türkü çağıra çağıra ararmış" ifadelerini kullandı.

Bayramlaşmanın yapıldığı Belediye Kültür Sitesi'nde bulunanlardan bazı katılımcıların, yatırımların denilen zamandan daha geç tamamlanacağını ileri sürmeleri üzerine Bakan Güler, "Biz iş yapıyoruz. O dediğiniz eskidendi" diyerek fındık konusuna değindi. Dönemlerinde fındığa yüzde 300 fiyat artışı sağlandığını ifade eden Güler, "Başarısız bir idare, hesapsız şekilde rakamın geçen sene yüksek tutulmasına sebep oldu. Onu düzeltmek de bize nasip oldu. Eğer biz devreye girmeseydik çok daha kötü bir durumla karşılaşacaktık" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bu açıklamasının üzerine muhalefet parti temsilcilerinin tepki gösterdiği Bakan Güler, "Siz hep aynı şeyi söylüyorsunuz. Bekara karı boşamak kolaydır. Ben fındıkçı bir ailenin çocuğuyum. Öyle gökten zembille inmedik. Öyle, bakanlığa cikletten çıkar gibi çıkmadık" şeklinde cevap verdi. TMO'nun fındık alımıyla ilgili bazı asılsız söylentilerin olduğunu dile getiren Bakan Güler, şöyle devam etti:

"Şöyle bir haber var 'TMO fındığı satacak' diye. Hayır satmayacak, bir takım fırsatçılar avucunu yalayacak. Fındığın fazlasını çekiyor ve sınırsız olacak. Fındık almaktan da vazgeçmeyecek. TMO'ya 72 bin ton fındık satıldı. TMO'ya 140 bin tonluk müracaat yapıldı. 25 bin ton da FİSKOBİRLİK aldı. 100 bin ton fındık çekildiği halde fiyat neden yükselmiyor? Aslında bunu tartışalım. Bu noktada hariçten gazel okumak yerine bu problemi çözelim. Ben size cevap veriyorum. Bunu derken de parti adı zikretmiyorum. Gelin bunu çözelim. Lisanslı depoculuğu ele alalım. Nereye kuracağımızı tartışalım. Enerji Bakanı olarak size fındıkla ilgili memnuniyetle hesap veriyorum. Bunu birlikte çözeceğiz."

Reklam
Reklam

Yaptıklarını anlatmayı beceremediklerini ve fındık meselesine bakıldığında yaptıklarının silinmiş olduğunu dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Bunlar lafla olmuyor. Sıkı bir ekonomik politika ile oluyor. Bir gecede yüzde bin 500, iki bin faize alışmış olanın tabi karnı ağrıyacak. Bu dönemde alın teri ile kazanıyoruz" açıklamasında bulundu.