'TMSF yasası' aynen Meclis'e gidebilir

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen, TMSF Yasası olarak bilinen, TMSF'nin elindeki varlıkların satışını kolaylaştıran yasayla ilgili inceleme yaptıklarını, yasayı aynen Meclis gündemine alabilecekleri gibi, çalışmaların sonucuna göre farklı bir yöntem de benimseyebileceklerini söyledi.

Şener, Çankaya Üniversitesi'nde düzenlenen 'E-dönüşüm ve Türkiye' konulu konferansın ardından çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Uluslararası piyasalardaki petrol varil fiyatlarının artışına ilişkin görüşleri sorulan Şener, petrol fiyatlarının son yıllarda hızlı artış eğiliminde olduğunu ifade ederek, bu artışının Türkiye'ye maliyetinin bir anlık verilere göre değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. "Petrol varil fiyatının ortalamasını ve gelecek aylardaki alacağı değere bakmak lazım" diyen Şener, petrolün 2003 yılında da öngörülenin üzerinde artış yaşadığını anımsattı. Şener, Türkiye'nin petrol fiyatlarındaki sürpriz yükselişe rağmen 2003 yılında ekonomik istikrarını koruduğunu, petrol fiyatlarının ekonomik plan çerçevesinde farklı rakamlara göre müzakere edilen bir konu olduğunu dile getirdi. Petrol fiyatlarının şu anda geldiği düzeyin hükümetin takip ettiği bir temel konu olduğunun altını çizen Şener, "Ekonomik istikrar bizim için her şeyin önündeki bir önceliktir. Bu öncelik her zaman korunacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Şener, TMSF'nin elindeki varlıkların satışını kolaylaştıran ve Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Meclis'e gönderilen yasayla ilgili bir soru üzerine de, veto gerekçelerini incelediklerini, ilgili kurumların konuya ilişkin çalışma başlattığını ifade etti. TMSF'nin söz konusu yasayla ilgili çalışmaları sürdüğünü ve Adalet Bakanlığı'yla diyalog içerisinde olduğunu kaydeden Şener, "Biz de birlikte inceleme yapacağız, kararı ona göre vereceğiz. Aynen tekrar Meclis'e gönderebiliriz. Ama çalışmaların sonucuna göre farkı bir yöntem de izleyebiliriz" açıklamasında bulundu.

BDDK tarafından hazırlanan ve kendisine gönderilen Kredi Kartları Yasa Tasarısı Taslağı'na ilişkin bir soruyu da Şener, "Sizin de bildiğiniz gibi Taslak bana gönderilmişti. Ben de herhangi bir değişiklik yapmadan, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmak üzere Başbakanlığa gönderdim. Çünkü teknik konular içeriyor" şeklinde cevapladı.

Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirmesi istenen Şener, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) beklenenden düşük çıktığını anımsatarak, Üretici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yüksekliğin petrol fiyatlarının artışından kaynaklandığını vurguladı. Şener, enflasyon rakamlarının kalıcı olarak aşağı çekildiğini, petrol fiyatlarındaki artışın, Hükümetin enflasyon politikasını etkilemeyeceğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam