TMY taslağına rötuş

ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Terörle Mücadele Yasa Taslağı'ndaki anti-demokratik maddelerin ayıklanması için talimat verdi. Bu çerçevede, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan taslakta rötuş yapılacak. Özgürlükleri kısıtlayıcı maddelerin çıkarılacağı taslak, güvenlik açısından herhangi bir boşluk doğurmayacak şekilde düzenlenecek.

Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak olan kritik taslakla ilgili son çalışmaları, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer yürütüyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Terörle Mücadele Yasa Taslağı, son olarak Diyarbakır'da yaşanan olaylar üzerine yeniden gündeme taşınacak. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu toplantısında ele alınacak olan taslakla ilgili son çalışmaları yürütmek üzere Dışişleri Bakanı Gül, Adalet Bakanı Çiçek ve Başbakanlık Müsteşarı Dinçer görevlendirildi. Başbakan Erdoğan'ın çalışmaları yürüten komisyona, bugüne kadar gerçekleştirilen demokratik atılımlardan taviz verilmemesi uyarısında bulundu.

Reklam
Reklam

Bakanlık tarafından hazırlanan ve tartışmalara yol açan taslaktaki anti-demokratik maddelerin de ayıklanması talimatını veren Başbakan Erdoğan'ın, "Temel hak ve özgürlüklerden taviz verilmesin. Ancak güvenlik konusunda da herhangi bir zafiyete yol açacak düzenleme olmasın. Teröre fırsat vermeyecek şekilde en etkin şekilde terörle mücadele yapılmalı. Özgürlükler ve güvenlik arasındaki denge iyi kurulmalı" dediği öğrenildi.
Taslağa son şeklini verecek olan Gül, Çiçek ve Dinçer, ilgili kuruluşlardan ve AK Parti'den gelen raporu da göz önünde bulunduracak. Genelkurmay Başkanlığı'nın talebi üzerine gündeme gelen ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Terörle Mücadele Yasa Taslağı, 2005 yılının Eylül ayında AK Parti bünyesinde oluşturulan bir komisyonda siyasi süzgeçten geçirilmişti. AK Parti bünyesinde oluşturulan komisyon taslağın "önleyici tedbirler" bölümünü temel hak ve özgürlükler açısından sakıncalı bulmuştu.

Komisyon ayrıca, terör tanımının yeniden değiştirilmesinin uygun olmadığını, silahsız eylemler ve bireysel eylemlerin terör sayılmasının doğru olmadığına karar vermişti. Hazırladığı raporda terörün ayrı bir suç olduğuna dikkat çeken komisyon, "Türk Ceza Kanunu'nda suç tiplemesi yapılmıştır. Bütün suç tiplemelerini terör olarak tanımlamak doğru değil. Bu durum belirsizliğe yol açar. Belirsizlikte temel hak ve özgürlükleri mahsurlu hale getirir" uyarısını yapmıştı. Taslağın 2. bölümünde yer alan önleyici tedbirlere de gerek olmadığını tespit eden komisyon, sıkıyönetim getireceği endişesi nedeniyle tartışılan maddelerin temel hak ve özgürlükleri kısıtladığı görüşünü ortaya koymuştu. Komisyon bu doğrultuda taslaktaki anti-demokratik maddeleri ayıklamış, muğlak ifadeleri ve olağanüstü hali çağrıştıracak maddeleri çıkarmıştı.

Reklam
Reklam

Komisyonun raporu, Ekim ayında Başbakan Erdoğan'a da sunulmuştu. Yaklaşık 6 aydır Başbakan Erdoğan'ın çantasında bekleyen yasa taslağa son şeklini Gül, Çiçek ve Dinçer verecek.