TMYT çalışmaları tamamlandı

ANKARA (İHA) - AK Parti'de Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı incelemek ve son şeklini vermek üzere oluşturulan komisyon, çalışmalarını tamamladı. Komisyon, 11 Ekim Pazartesi günü hazırladığı raporu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunacak.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı siyasi süzgeçten geçiren komisyon, 1 ay süren değerlendirmelerinin ardından raporunu hazırladı. Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat başkanlığında oluşturulan ve Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu'nun görev aldığı komisyon, hazırlanan raporu Pazartesi günü gerçekleştirilecek olan Merkez Yürütme Kurulu'na (MYK) sunacak. Taslağın anti-demokratik maddelerini ayıklayan komisyon, önleyici tedbirler bölümünü temel hak ve özgürlükler açısından sakıncalı buldu. Yeni bir "terör" tanımının yapılmasına da gerek olmadığını kararlaştıran komisyon raporunda, "Türkiye'de terörle mücadele alanında yasal bir boşluk bulunmadığı açıktır" tespitine yer verdi.

Reklam
Reklam

1991 yılında yürürlüğü giren 3713 sayılı Terörle Mücadele Yasası'nda, hangi suçların terör suçu sayıldığının eski Ceza Kanunu'na atıfta bulunularak yapıldığına dikkat çekilen raporda, bu atfın 1 Haziran 2005'de yürürlüğe giren yeni Türk Ceza Kanunu'na (TCK) uygun hale getirilmesi istendi. Böyle bir uyarlama yapılmasının şart olduğu vurgulanan komisyon raporunda, yeni bir terör tanımına da gerek olmadığı kaydedildi. Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. maddesinde terör tanımının olduğu, yeni bir terör tanımının gereksiz olduğu bildirildi. Komisyon, terör tanımının yeniden değiştirilmesinin sakıncalı olduğuna, silahsız eylemler ve bireysel eylemlerin terör sayılmasının doğru olmadığına karar verdi. Komisyon, yasanın ikinci bölümünü oluşturan "önleyici tedbirler" bölümünü incelemeye dahi almadı. Raporda, önleyici tedbirler bölümüyle ilgili olarak, "Burada getirilen düzenlemeler zaten Polis Vazife ve Selahiyetler Kanunu ile Jandarmanın Görev ve Yetkilerine İlişkin Kanunu'nda yer alıyor. Yeni bir düzenleme yapmak doğru değil. Güvenlikle temel hak ve özgürlükler aynı ölçüde gereklidir" değerlendirmesine yer verildi.

Reklam
Reklam

Suç işlendikten sonra suçun unsurlarını, soruşturma usullerini ve terörün finansmanıyla ilgili konuları kapsayan Terörle Mücadele Yasa Taslağı'nı hem siyasi hem AB süzgecinden geçiren komisyon, taslaktaki anti-demokratik maddeleri ayıkladı. Taslaktaki "muğlak" ifadeleri ve "olağanüstü hali" çağrıştıracak maddeleri çıkaran komisyon, terörle mücadelede kamu görevlilerinin şevklendirilmesini sağlayıcı düzenlemeler bölümüne de bazı eklemeler yaptı. Raporda, teröristlerin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek para ödülünün, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenmesi talep edildi.