Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'ya ait bir savaş uçağının Suriye tarafından düşürülmesi ile ilgili olarak, "Uluslar arası sularda bir savaş uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi hepimizi derinden üzmüştür. Gerekli araştırmaların bir an önce tamamlanarak, kamuoyunu tatmin edici bir çözüm bulunmasını umuyoruz" dedi.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, ABD Başkanı Obama’nın Ticaret Özel Temsilcisi Ron Kirk, ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank ve ABD Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone’nin de aralarında bulunduğu bir heyetle çalışma yemeğinde bir araya geldi. Düzenlenen toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Amerikan ilişkilerinin iktisadi boyutunun uzun süre boyunca ihmal edildiğine değinerek, “Değişen dünya düzeninde, iktisadi ilişkiler, Türk-Amerikan ilişkilerinin en güçlü sütunu olmalıydı. Bu taleplerimize ABD Başkanı Sayın Obama’nın Nisan 2009’daki Türkiye ziyaretinde bir karşılık bulduk. Bu ziyarette, sayın Başkan ikili ilişkilerimize bakışını 'model ortaklık' vizyonunu ile açıklamıştı. Bu tarihten sonra, Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Clinton’un ikili ilişkilerin iktisadi boyutuna verdiği önem artık bürokrasinin her kademesinde hissedilmeye başlandı. Ekonomik ve ticari konular siyasilerin ve bürokrasinin gündeminde daha fazla yer almaya başladı. Yeni platformlar oluşturuldu. Bunun sonucu olarak da son dönemde giderek daha fazla somut adımlar atıldı. Biz, Türk iş dünyası olarak, atılan adımları daha fazla hissetmeye başladık” dedi.
Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacminin 2011’de ciddi bir büyüme yakaladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Yaklaşık 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaştık. İhracatta yüzde 22, ithalatta da yüzde 30’luk bir artış oldu. Ancak ticaret hacminde, Türkiye olarak ABD’ye karşı açığımız giderek büyüyor. Toplam ihracatımız içinde ABD’ye olan ihracatımızın ağırlığı azalıyor. 2001 yılında ABD’ye ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 11 civarındaydı. Oysa, 2011 yılı sonu itibariyle bu oran, maalesef yüzde 3,4 düzeyine geriledi. Aradan geçen süre içinde Türkiye’nin ihracatı 30 milyar dolardan yaklaşık 140 milyar dolara yükseldi. 200 ülkeye 20 bin çeşitten fazla mal ihraç eder hale geldik” diye konuştu.
Rıfat Hisarcıklıoğlu, iki ülkenin karşılıklı yatırım analarında da ciddi fırsatlarının bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin ABD’deki yatırımları, ABD ekonomisi için küçük olabilir. Ancak, Türkiye için, özellikle teknolojik ilerleme için, çok önemlidir. ABD’nin Türkiye’deki toplam yatırımları 8 milyar dolar civarında. Yaklaşık 1200 civarında ABD firması Türkiye’de yatırım yapmış durumda. Ama, ABD’nin Türkiye’deki toplam yabancı yatırımlar içindeki payı ise maalesef yüzde 5’ler düzeyinde” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin bulunduğu bölge, Türkiye-ABD ilişkilerinde bilgi değişimi, karşılıklı empati, ortak vizyon ve yardımlaşmayı gerektiriyor” diyen Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İran, Irak ve Suriye, bizim komşularımız. Bu ülkelerdeki en küçük istikrarsızlık, Türk halkını genel anlamda ekonomimizi ve özellikle sınır bölgesi illerindeki ekonomilerimizi doğrudan etkiliyor. Biz, elbette nükleer silaha sahip bir komşu istemeyiz. Bunun aksi yöndeki girişimlerin, tüm diplomatik araçların kullanılarak engellenmesini isteriz.”
“SAVAŞ UÇAĞIMIZIN DÜŞÜRÜLMESİ HEPİMİZİ ÜZMÜŞTÜR”
Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Suriye’deki soruna da uzun süredir dikkat çekmeye çalıştığını anlatarak, “Suriye’deki gerginliğin potansiyel tehlikelerini anlatmaya çalışıyoruz. Nitekim, son olarak uluslar arası sularda bir savaş uçağımızın Suriye tarafından düşürülmesi hepimizi derinden üzmüştür. Gerekli araştırmaların bir an önce tamamlanarak, kamuoyunu tatmin edici bir çözüm bulunmasını umuyoruz. Bunun yanında, Suriye’de, hemen yanı başımızda akrabalarımızın katledilmesinden, insanların evlerinden yurtlarından ayrılmak zorunda kalarak mülteci haline getirilmiş olmalarından rahatsızız. İnsanlık dramına mevcut dünya düzeninde çözüm bulunamıyor olmasından da son derece rahatsızız. Sorunun çözümü uzadıkça, katliamlar artıyor. Suriye’de yaşam normale dönmelidir. Irak, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biridir. Türkiye’den giden yatırımcılar, Irak’ın, özellikle kuzeyinin ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Ancak, buradaki siyasi istikrarsızlıktan endişeliyiz. Biz, Irak’ın tamamının istikrarlı olmasını ve Irak halkının refahının yükselmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Obama’nın Ticaret Özel Temsilcisi Ron Kirk ise Türkiye’nin bölgedeki rolüne değinerek, “Ticaretin önündeki engelleri yıkmamız gerek. Türkiye’nin bölge ciddi bir rolü var ve önemli bir konumu var. Türkiye ekonomik refah açısından Ortadoğu ve kuzey Afrika’da bir lider” dedi.
ABD Ticaret Bakan Vekili Rebecca Blank da Türkiye’nin bölgede küresel bir ekonomik oyuncu olarak yerini aldığına dikkat çekerek, “Türkiye dünyadaki 16. büyük ekonomidir. Diplomatik gerginlikler var bölgede. Bunlar çok önemli ama ticaret ve ekonomimizi geliştirmemiz de çok önemli. Yatırımlarınızı Amerikaya bekliyoruz. Önümüzde fırsatlar var ve engelleri kaldırmalıyız. ABD ve Türkiye liderliğe karar verdi. Bunu en iyi şekilde yaparsak bölgede refah ve istikrarın oluşmasına daha da yardımcı oluruz” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz