TOBB'dan ''Turizmde Konaklama Vergisi'' uyarısı

Ankara (AA)- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı" ile getirilmek istenen yüzde 3 oranındaki "Konaklama Vergisi"nin, kayıtdışılığı teşvik edeceği uyarısında bulundu.

TOBB'dan yapılan açıklamada, döviz açığının ve istihdam sorunun daha da büyüdüğü 2008 yılında, "Konaklama Vergisi"nin Türkiye ekonomisinin en canlı sektörüne ve dolayısıyla ülke ekonomisine doğrudan vurulan bir darbe olacağı endişesi dile getirildi. Turizm sektörünün son yıllarda Türkiye'ye dünya çapında başarı öyküsü
yazdırdığı ifade edilen açıklamada, 2000'li yıllarda dünyada turizminin yılda ortalama yüzde 4 büyürken, Türkiye'de yüzde 10 büyüdüğü ve bu sayede Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 turizm destinasyonlarından biri haline geldiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

Turizm sektörünün hızlı gelişmesinin, ekonomideki 2 önemli soruna da çare olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"Bunlardan birincisi, bu yıl 70 milyar dolara ulaşması beklenen dış ticaret açığının dörtte birini kapatmasıdır. İkinci de istihdamdır. Turizm sektörü sayesinde doğrudan ve dolaylı olarak 40 ayrı sektörde 2,7 milyon kişiyi istihdam edilmektedir. Turizm sektörünün yılda yüzde 10 büyümeye devam etmesi halinde, her yıl 100 bin kişiye yeni istihdam olanağı sağlanacaktır. Turizmde sorun yaşanması demek, hem döviz açığı, hem de istihdam alanında sorun yaşanması demektir."

Yüzde 3'lük verginin, ciro üzerinden getirilmesinin, net kar rakamına oranlandığında sektörün kurumlar vergisi yükünün yaklaşık ikiye katlanması sonucuna yol açabileceği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Yaklaşık 10 milyar dolarlık konaklama sektöründe bu verginin toplam yükü 300 milyon dolardır. Kaynak sıkıntısı içindeki sektörün şimdi de 300 milyon doları verebilmesi mümkün değildir. Diğer taraftan söz konusu vergi uygulaması, kayıtdışını da teşvik etmek anlamına gelecektir. Türkiye ekonomisinin en önemli problemi kayıtdışılık iken, kayıtdışılığı özendirecek girişimlerden dikkatle sakınmak gerekir. Öte yandan konaklama vergisi adı altında toplanacak bu kaynağın, nasıl
ve nerede kullanılacağı da açık değildir. Bu durum da ayrı bir sıkıntı yaratmaktadır."

Reklam
Reklam