TOBB'den turizm raporu

BURSA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Bursa'da düzenlenen yıllık hedef ve politikalar konulu toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geçen yıl dünyada en çok turist kabul eden ülkeler sıralamasında 12., bu sektördeki gelir artışında ise 8. sıraya yükseldiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, yıllık ithalatın bu yıl 115 milyarı aşacağını, dış ticaret açığının da 40 milyar dolara ulaşacağına dikkat çekerek, "Bu açığın kendi kendine kapanmasını beklerseniz, tarih gösteriyor ki bu ancak bir ekonomik krizle mümkündür. Bu bakımdan hükümet, altın yumurtlayan tavuk olan turizm sektörünün önündeki engelleri kaldırmalı. Öncelikle de yeni konulan ciro üzerinden vergi kaldırılmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da katıldığı toplantıda, 1983 yılında turizm gelirlerinin milli gelir içindeki payının binde 8 iken, geçen sene bu oranında yüzde 5'in üzerine çıktığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, turizm sektörünün Türkiye'de doğrudan ve dolaylı olarak 32 faaliyet dalında 2.7 milyon kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, muhtemelen yılık ithalat rakamının bu yılın sonunda 115 milyar doları geçeceğini ve dış ticaret açığının da 40 milyar dolara ulaşacağına değinerek, "Bu boyutta ve sürekli artan bir açığın ilelebet sürmesi mümkün değildir. Bu açığın kendi kendine kapamasını beklerseniz, tarih gösteriyor ki bu ancak bir ekonomik krizle mümkündür. Doğru tedbir ise proaktif davranmak ve döviz girdilerini artırmaya çalışmaktan geçiyor. İşte turizm sektörü, bu yıl 20 milyar dolara ulaşmasını beklediğimiz hacmiyle, bu açığın yarısını kapatma potansiyeline sahiptir. Ancak kamu idaresi, zaten ağır vergi yükü altında çalışmak durumunda bırakılan bu altın sektörün üzerine bir ilave daha bindiriyor. Üstelik bu yüzde 3'lük vergi, ciro üzerinden getiriliyor. Bu net kar rakamına oranladığınızda yüzde 25'e geliyor. Neredeyse sektörden ikinci defa kurumlar vergisi ödenmesi isteniyor. Ya şirket zarar etse, bu vergiyi yine verecek. Böyle mantık olur mu? Bu gelişmeler ışığında pek çok şirket merkezini yurtdışına taşımaya kalkarsa, cirolar düşük gösterilirse, bunun yanlışlığını kim ödeyecek. Eğer devletimiz ilave kaynağa ihtiyacı varsa, bunu altın yumurtlayan tavuğu öldürmek yerine, kamu harcamalarında tasarruf yaparak karşılanmalıdır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun da turizm sektörüne büyük darbe vurduğunu belirterek, "MESAM, MSG, MÜ-YAP, RATEM ve MÜYORBİR toplam 95 milyon lira telif ücreti istemektedir. Oda başına 70 dolara tekabül eden bu rakamın 500 oda ile çarpılması durumunda bir otelden talep edilen ücret yıllık 35 bin dolara ulaşmaktadır" şeklinde konuştu.