TÖDER: Katsayı farkının kaldırılması iyi, ancak yasal sorunlar çözülmeli

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), katsayının kaldırılmasının iyi bir karar olduğunu belirterek, karar için...

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER), katsayının kaldırılmasının iyi bir karar olduğunu belirterek, karar için müfredat ve yasal sorunların da çözülmesi gerektiği belirtildi.
TÖDER Rehberlik Uzmanı Turgay Polat, katsayının kaldırılmasıyla ilgili yaptığı değerlendirmede "YÖK’ün aldığı katsayı kararını niyet olarak bir sorunun çözümü açısından olumlu buluyoruz. YÖK’ün aldığı yeni kararla üniversite girişte kullanılan katsayılar eşitlendi. Bu durumda öğrenciler alanlarına veya okullarına bakılmaksızın üniversite girişte tek katsayı uygulamasına tabi olacaklar. Böylece öğrencilerin OBP’si 0.12 katsayısı ile çarpılarak puanlarına eklenmiş olacak.
Ancak kararını uygulanması açısından bazı sorunlar bulunmaktadır. Bunlar; bu değişiklik yasal açıdan mahkemeden dönme ihtimali büyük çünkü 2547 sayılı YÖK kanununun 45 maddesi değişmeden yasal olarak katsayı problemi çözülemiyor. İçerik olarak da bazı sorunlar var. Bunlardan birincisi meslek lisesi öğrencileri 10, 11, 12 sınıflarda LYS müfredatına dâhil olan dersleri görmedikleri için katsayı eşitlense dahi başarılı olmaları zor bir ihtimaldir. İkincisi katsayılar eşitlendiği için meslek liselerinin ek puanla girdiği bölümlere şimdi normal katsayı ile girmeye çalışacaklar ki bu çok zor bir durum olacaktır. Benzer şekilde genel lise ve Anadolu liselerinde okuyan öğrencilerin müfredat eşitliği olmadığı için fen alanında veya matematik dersini görmeyen bir öğrenci grubuna göre diğer öğrenciler daha şanslı olacak. Anadolu öğretmen liselerinin ek puanı kaldırılarak burada da bu okulların cazibesi ortadan kaldırılmış olmaktadır." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz