Tokat, 21. yüzyılın ipek yolunda

“21.Yüzyılın İpek Yolu” sloganıyla yola çıkan Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği TÜÇSİAD' Form düzenledi.

“21.Yüzyılın İpek Yolu” sloganıyla yola çıkan Türk-Çin Sanayici İşadamları Derneği TÜÇSİAD' Form düzenledi.

TÜÇSİAD tarafından düzenlenen ve açılışı Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafında yapılan foruma, her iki ülke bürokratları siyasi temsilcileri ve Türk-Çin iş hayatına yön veren iş adamları, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş'ın yanında yoğun bir katılımcı heyetinin vardı. Tokat'tan Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek, TSO Başkanı Ahmet Arat, Turhal San. Tic. Odası Başkanı Sinan Akman, Mermerciler Derneği Başkanı Yavuz Bilkay, Tokat Sanayi ve Ticaret ve OSB İl Müdürü Halil İbrahim Yüksel, OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi ve Ömer Çenesiz ve Osman Esin gibi sanayici işadamları katıldı.

Reklam
Reklam

Dünyanın en büyük devlerinden birisi olan Çin ile gerekli düzeyde bir alış-veriş ve etkileşim kurmak, Çinli iş adamlarının Tokat'lı sanayicilerle işbirliği ve yatırım konularının görüşmesini sağlamak üzere foruma katılan OKA Tokat Yatırım Destek Ofisi Çinli işadamlarına özel bir sunum yaptı.

Doğunun parlayan yıldızı ve yeni ekonomik süper güç olacağı ifade edilen Çin'in madenden enerjiye, inşaattan gıdaya uzanan farklı sektörlerde 50 dev şirketinin, önde gelen 10 büyük mermer şirketi, 15 büyük gıdacı, enerji ve inşaat sektöründen firmalar işbirliği yapmak üzere, düzenlenen Tokat Özel Sunum Programına katıldı.

Başkan Çiçek: “Dünya mermer rezervlerinin yüzde 6'sı Tokat'ta”

Mermer başta olmak Tokat'taki önemli maden yatakları, tarımsal ürünler, lojistik destek, ulaşım ve rekabet konularında yapılan sunum sonrası, Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek Çinli işadamlarına yönelik bir konuşma yaptı.

Başkan Adnan Çiçek, Çinli sanayici iş adamlarıyla TÜÇSİAD 1.Türk-Çin İş Forumu'nda buluşmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Başkan Çiçek yaptığı konuşmada “ Türkiye 1980 yılından sonra dünyaya açılmaya başladı. Bir örnek vermek gerekirse 1980 yılında Türkiye'nin dış ticaret hacmi 4 milyar dolarken bugün 350 milyar dolar. Özellikle son 8-10 yılda Türkiye sürekli olarak dış ticaretini geliştirme çabası içinde... Mümkün olduğu ölçüde yurt dışı ilişkilerinde gelişme gösteren bir ülke… Ama biliyoruz ki, Çin bizden sonra dünyaya açılmasına rağmen, şu an bizim rakamlarımızdan daha büyük rakamlara sahip” dedi.Başkan Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda Tokat ilimiz de son yıllarda atılım göstermeye başladı. Sunumda izlediniz. Özellikle iki konuya dikkat çekmek istiyoruz. Bunlardan birisi mermer sanayi… Dikkatinizi çekmiştir umarım, Türkiye'deki mermer rezervlerinin yüzde 20'si Tokat'ta bulunmaktadır. Dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 30'unun Türkiye'de olduğunu varsayarsak, Tokat tek başına dünyada yüzde 6'lık çok önemli bir orana sahiptir. Ama maalesef günümüze kadar bu potansiyel Türkiye'de ve dünyada anlaşılamamıştır.”

Reklam
Reklam

Ulaşım imkânlarının gittikçe iyileşme gösterdiğini kaydeden Başkan Çiçek, “Samsun Limanı, diğer taraftan havaalanı ve airport imkânları dikkate alındığında bundan sonraki süreçte kanaatimiz odur ki, mermer sektöründe Tokat rezervleriyle bir değerdir. Tokat'taki rezervlerin ve çıkan mermerleri bizzat yerinde görmek için sizleri Tokat'a davet ediyorum. Tekrar sizlerle burada buluştuğum için mutlu olduğumu belirtiyor, teşekkür ediyorum” dedi.

Çinli Sanayici işadamlarına ''21. Yüzyılın İpek yolunda bir mola..! Tokat'' adlı sadece Tokat'a özel bir sunum yapılmasına zemin hazırlayan ve sunum esnasında bir konuşma yapan TÜÇSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, işadamı Mehmet Soyupak ise TÜÇSİAD Yönetimi olarak yatırımlarda Tokat'ı kardeş şehir ilan ettiklerini belirterek, Tokat ı temsilen katılan hazirunu aralarında görmekten yine Tokat adına duyduğu mutluluğu ifade ettikten sonra konuşmalarına şu şekilde devam etti.

Tokatlı işadamlarının Çinli işadamlarıyla yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Soyupak, konuşmasında Çinli sanayici iş adamlarına yönelik yaptığı bölümünde 2002 yılından bu tarafa Çinle ticaret yaptığını ve 2006 yılından bu tarafa da Çin deki Türkiyeden kurulmuş Çin resmi makamlarınca tanınan bir dernek olduklarından dolayı Çinin ihtiyaçlarını çok yakinen bildiğini belirtti. Bu bağlamdan hareketle “ Tokat bakir bir bölge… Yani sizin gibi yatırımcıların iştahını kabartacak bir bölge… Çin'deki maden sektörünün duayenleri olan sizler, Tokat'a giderek bizzat maden sahalarını görür ve oradaki madencilerle temaslarda bulunursanız, sizin için çok çok verimli olacağına inanıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Diğer taraftan gıda heyetine yönelik konuşmasında ise Ülkenizde konuşlanmış CTIY SHOP larda satılmakta olan aramızda firma temsilcilerininde bulunduğu DİMES ürünleri Tokat ve Tokat'lının bir değeri olduğunu vurgulayarak bu tek bir örnek bile göstermektedir ki Tokat tarımı ve ürünleri Dünya markası olabilecek değer ve kapasiteye sahiptir. Bu sahada da aynen Mermer sektöründe olduğu gibi sizleri çok büyük fırsatlar bekliyor dedi.

Formun 2. sinin Çin'de düzenleneceğini Çin Halk Cumhuriyeti Büyük Elçiliği ve TÜÇSİAD arasında varılan anlaşma gereği bu forumların artık gelenekselleşeceğini gelecekteki bu tür forumlar içeriğinde en büyük hayallerinden bir tanesinin İpek yolunun başlangıcı İl ile Tokat arasında kardeş şehir anlaşmasının yapılması için zemin hazırlamak olduğunu olası bir anlaşma ile Çin ve Tokat arasında yıkılmaz tarihi ve kültürel bir köprü kurulabileceğini ümit ettiğini bildirdi. Özellikle böyle bir anlaşmanın Tokat sanayi ve ticaretinin yanında asıl Turizmine çok olumlu katkı sağlayacağını artık zenginleşen Çin in Turist sayısının her geçen gün çık gibi artarak büyüdüğünü özellikle uzak doğudan ve Çin'den ülkemize gelen Turistlerin ise Güneş ve Deniz turizmine değil daha çok tarih ve doğa turizmini tercih ettiğini bu tercihte Tokat'ın haklı tarihi ve turistik varlıklarıyla yer alabileceği vurgusunu yaptı. Aslında bu heyette Turizim şirketlerininde olduğunu ancak bu konuda ilimizden herhangi bir temsilci ve şirketin bulunmayışının da ayriyeten dikkate değer bulduğunu ifade ederek bundan sonraki etkinliklerde kültür ve turizm alanında da tanıtımlar yapılması gerekliliğine atıfta bulundu.

Reklam
Reklam

Soyupak sunum sonrası Tokat'a gitmek istediğini belirten Çinli yatırımcıları Belediye Başkanı Adnan Çiçek, TSO Başkanı Ahmet Arat ve sektör temsilcileriyle buluşturdu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz