Tokat uçak seferleri çıkmazda

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Arat, uçak yolcusunun aktarmalı seferlerle birlikte yüzde 70 oranında düştüğünü söyledi.

Anadolu Jet tarafından yapılan Tokat-İstanbul seferlerinin 23 Mayıs'tan itibaren Ankara üzerinden aktarmalı olarak yapılması sonucu yolcu sayısı ortalama 20 kişiye kadar düştü. Uçak seferlerinde yaşanan yolcu krizi nedeniyle yöneltilen sorulara cevap veren Başkan Arat, daha önceden Ankara aktarmalı uçuşların şehre vereceği zararlardan bahsettiklerini ve aradan geçen zamanda haklı olduklarının ortaya çıktığını söyledi.

İstanbul-Tokat seferlerinin aktarmasız olarak yapıldığı dönemlerde doluluk oranı yüzde 90'larda iken bugün yüzde 30'a düştüğünü ileri süren Başkan Arat, "Yüzde doksanlık doluluk oranı çok ciddi bir orandır. Ankara aktarması başladıktan sonra ki rakamları aktarmak istiyorum.

Reklam
Reklam

Sabiha Gökçen Ankara aktarmalı değişikliğinden sonra Mayıs ayının 23'ünden sonra 417 kişinin geldiğini dönüşünde 371 gittiğini toplamda 788 kişinin Anadolu Jet'i kullandığını görüyoruz.

Doluluk oranının yüzde 90'lardan yüzde 30'lara düştüğünü görmekteyiz.

Yani 60 kişi ile gelip 60 kişi ile giden uçağımız, tarife değişikleri ile 20 kişi ile gelip 20 kişi ile dönmeye başladı. Tabii rakam ilginçtir. 23'ünden önce ve sonrasında yüzde 70 bir yolcu kaybı söz konusudur. Asıl altını kalın harflerle işlememiz gereken, Ankara aktarması ile yurdumuzun her yerine çok rahat gidilebileceği savunuyordu ki o rakamlar emin olun güldürücü. Bu 20 günlük zaman zarfı içerisinde İstanbul'dan Ankara'yı tercih eden sadece 10 kişi var. 20 günde 10 yolcu. Yani bir günde yarım yolcu bile değil. Dönüşüne baktığımızda ise 20 günlük zaman zarfı içerisinde sadece 5 kişi var. Yani günde çeyrek kişi, dört günde bir kişinin Ankara'yı tercih etmiş olduğunu görüyoruz. Yine yüzde 70 doluluk oranına düştüğü 23'ünden sonraki tarihe baktığımızda da taşımız olduğumuz gelişte ve gidişteki toplam sayının sadece yüzde 2'si Ankara'yı kullanmış" dedi.

Reklam
Reklam

Başkan Arat, seçim sonrası gelinen süreçte artık bu sorunun biran önce çözülmesini beklediklerini ifade ederek, "Gerek iktidar partisi gerek muhalefet partisi milletvekilleri, sayın valimizle belediye başkanımızla, ilimizin çok ciddi ihtiyacı olan havaalanı ihtiyacını biran önce çözmemiz lazım. Bu dönem içerisinde bazı vekillerimiz yeni havaalanından bahsetti, bazı vekillerimiz bölgenin uygun olmamasından dolayı yeni bir havaalanı yapılamayacağından bahsetti. Biz bu konuyu biraz önce saydığım isimlerle birlikte bir araya gelerek, bu yıl geçmeden görüşmeliyiz. Kesinlikle ve kesinlikle bizim istediğimiz yeni bir havaalanı. Bu işin tekniklerini, bu işin uzmanları tarafından yapılacak incelemeler sonucu ancak öğrenilebilir. Çünkü bizim teknik olarak bu konuda çok fazla bilgimiz yok. Bugüne kadar yapmış olduğumuz bir araştırmada yok. Gerekirse Tokat TSO olarak bu işin incelemesini yapan özel şirketleri Tokat'a çağırıp, gerçekten yeni bir pist oluyor mu, yoksa yeni bir pist bölgemizin coğrafi yapısına uygun değil mi bunu tespit etmemiz lazım. Tespitler yapıldıktan sonra yeni bir havaalanı yapılabilinirse, bizim mevcut havaalanına asla ve asla yönelmeden, bütün bilgimizi, becerimizi, bütün yoğunluğumuzu yeni bir piste yeni bir alana vermemiz gerekiyor. Hep bahsettik. Şehrimizin kargo uçaklarının da inebileceği yeni bir havaalanına ihtiyacı var dedik. Hep Sivas'ı örnek gösterdik. Haftada 20 sefer direkt İstanbul uçakları var ki bu günde 3,5 uçağa tekabül ediyor. Hepinizde biliyorsunuz Tokat'a gelen uçaklar 66 kişilik. Sivas'a inen en küçük uçaklar 160-170 kişilik. Uçaklarda da böyle bir rakamsal dezavantajımız var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz