Tokat'ta biyolojik çeşitlilik eğitimi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Bedrettin Selvi tarafından Erozyon konulu seminer verildi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Bedrettin Selvi tarafından Erozyon konulu seminer verildi.

TEMA Vakfı Tokat İl Temsilciliği ilköğretim okulu öğrencilerine erozyon konusunu işledi. Kulüp faaliyetleri içerisinde öğle tatilinde öğrencilere eğitim veren TEMA Vakfı, Doğal döngüyü anlatarak yılanın yok olması farenin çoğalmasına sebep oluyor örneğinden başlayarak Avrupa kıtasındaki ülkelerin toplamının bitki sayısı kadar Türkiye de bitki sayısı olduğunu söyledi. Bir santim toprağın 200 ile bin yılda meydana geldiğini belirterek verimli topraklara sahip çıkmak için bitkilendirmek gerektiğini anlattı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Bedrettin Selvi, tarafından çocuklara verilen seminer ilgiyle dinlendi.

Reklam
Reklam

Bedrettin Selvi "Biyoçeşitlilik, bir ekosistem, biyom veya tüm Dünya'da bulunan yaşam formlarının çeşitliliğidir. İnsanların yaşamlarını sürdürebilmesi için yaşadıkları çevrede, temiz su ve havanın, verimli toprakların, besinlerin ve diğer gereksinimlerinin karşılandığı, kullanacağı çeşitli maddelerin bulunması gerekir. Yaşam için gerekli madde ve koşullar, çevrenin abiyotik etkenleri ile bakteri, protista, mantar, bitki ve hayvanlar tarafından sağlanır. Bu canlıların tamamına biyoçeşitlilik denir. Bu çevredeki biyoçeşitlilik arttıkça o çevrenin ekolojik hizmetleri de o oranda artar. Yalnız bu artış biyolojik çeşitliliği oluşturan türler arasında dengeli etkileşimin gerçekleşmesi durumunda geçerlidir. Bu nedenle biyolojik çeşitlilik arttıkça, ekosistemlerdeki madde dolaşımı ve enerji akışları daha etkin halde gerçekleşir. Bunun aksine, ekosistemdeki biyolojik çeşitlilik azaldığında, ekoksistem hizmetlerinde azalma olur. Örneğin, yılan bulunduğu ekosistemdeki fare ve kurbağa gibi türleri besin olarak kullanır. Böylece fare ve kurbağa populasyonlarının aşırı artışı engellenir. Bunun sonucunda, fare ve kurbağalarla aynı besini paylaşan diğer hayvanların besinlerden yararlanmalarına olanak verilmiş olur. Her türün ekosistem hizmetlerinin oluşumunda etkisi vardır. Örneğin, ekosistemlerin kilit taşı türlerinin ekolojik işlevi diğer türlere oranla daha fazladır. Bu nedenle bu ekosisteme ait kilit taşı türleri yok olduğunda, ekosistem hızlı şekilde değişmekte, bunun etkisiyle, ekosistem hizmetleri büyük oranda aksar ya da tamamen bozulur. Azot bağlayan bakteriler, mikoriza mantarlar (Bitkilerle mutealizm ilişkisinde olan mantarlar) açık denizlerde yaşayan büyük kütleli algler, tropik bölgelerdeki palmiye ve incir türleri bulundukları ekosistemin kilit taşı türleridir” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz