Tokat'ta Kentsel Dönüşüm Masaya Yatırıldı

Kentsel Dönüşüm olarak ifade edilen kentlerin güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla çıkartılan 6306 sayılı...

Kentsel Dönüşüm olarak ifade edilen kentlerin güvenli ve yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla çıkartılan 6306 sayılı 'Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile ilgili bilgilendirme toplantısı Tokat Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya Tokat genelinde çalışmalar yapan mimar, mühendis ve müteahhitler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bulut Çubuk, kanunun amacı, niçin Kentsel Dönüşüme ihtiyaç olduğu, risk tespiti için nerelere başvurulacağı, tespit, yıkım, konut kredisi için hangi şartlarda, nasıl başvuru yapılacağı ve kanun hakkında genel bir değerlendirme ve bilgilendirme konuşması yaptı. Konuşmasında Tokat'ın 1. Derece deprem kuşağında bulunduğunu, 6306 sayılı yasanın; afetlerde hasan en aza indirmeyi, sağlıklı-sağlam yapılar, güvenli ve yaşanılabilir alanlar oluşturmayı amaçladığını söyleyen Çubuk , Tokat ile ilgili yapı stoku hakkında bilgiler verdi.

Reklam
Reklam

Bulut Çubuk, “Tokat genelinde il ve ilçe merkezlerinde 75 bin bina bulunmaktadır. Bunlardan 8 bin bina 1998 yılından sonra yapılmıştır. Ortaya çıkan bu tabloya göre risk tespiti yapılması gereken yaklaşık 65 bin bina bulunmaktadır.” dedi.

Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetlerinden Sorumlu Şube Müdürü Hakan Kadıoğlu ise yaptığı sunumda, "Riskli yapı, riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıdır. Riskli yapıların tespiti, masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, yaptırılmaktadır. Risk tespit işlemi bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılmaktadır. Kanunun sağladığı kredi avantaj lan ile ilgili risk tespiti yaptıracağım ancak param yok diyene, 24 ay geri ödemeli tespit kredisi verilmektedir. Binamı risk tespiti yaptırdım binam riskli çıktı ama yıktıracak param yok diyene de 24 ay geri ödemeli yıkım kredisi de ayrıca verilmektedir.” dedi.

Reklam
Reklam

Bankalardan konut yapım veya güçlendirme çalışması yapılması için kredi alacaklara yıllık faizin yüzde 4Tük kısmı (işyerlerinde yüzde 3Tük kısmı) devlet tarafından ödeneceği ayrıca dile getirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: