Tokat'ta tarımın sorunları çalıştayda masaya yatırıldı

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, temeli atılan Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi’nin 4...

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, temeli atılan Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi’nin 4 bin metrekare kapalı alanı olan 10 milyon lira bütçesi olan bir kuruluş olacağını söyledi. Prof. Dr. Şahin, merkezin içinde yer alacak altı birimden birisinin Gıda Güvenliği ve Ürün Geliştirme Birimi olduğunu ve bölge sanayicisi ve üreticisine hizmet vereceğini belirtti.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Tokat Tarım, Gıda ve Sanayi Çalıştayı' üniversitenin Taşlıçiftlik Yerleşkesi Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Çalıştaya Tokat Valisi Şerif Yılmaz, Erbaa Kaymakamı Erdal Çakır, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, öğretim görevlileri, sanayici ve işadamları katıldı.

Reklam
Reklam

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, çalıştayın düzenlenmesine katkısından ötürü Vali Yılmaz'a teşekkür etti.

Prof. Dr. Şahin, "Üniversite olarak geçtiğimiz yıl tüm arkadaşlarımızla, ilgili birimlerle, merkez müdürleriyle hep beraber Tokat’ta gerek sanayi, gerek tarım, gerekse de ticaret alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını tek tek ziyaret ettik. Kurum ve kuruluşlara kendimizden bahsettik. Bizde neler var onları söyledik. Bu imkanlarımızı sizinle birlikte paylaşalım dedik. Devamında 'girişimci bir üniversite için ne yapabiliriz?' diye konuştuk. Üniversite’nin tüm imkanlarını kullanarak ticaret ve sanayi ile uğraşan dostlarımıza altyapıyı hazırlamak zorundaydık. Bunun için geçtiğimiz günlerde temelini attığımız Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi’ni kuruluşunu tamamladık. Burada yer alacak altı birimden birisi Gıda Güvenliği ve Ürün Geliştirme Birimi. Burası 4 bin metrekare kapalı alanı olan 10 milyon TL bütçesi olan bir kuruluş olacak. Yatırım bütçesinin 3 te biri inşaata, kalanı ise iç donanıma harcanacak. Lütfen bizim birimlerimizle bir araya gelerek üretimden ihracata, paketlemeden ambalaja kadar sizin verimli olduğuna inandığınız, bölgemize hizmet için gerekli olduğuna inandığınız ne varsa bizden talep edin. Bizde kurum içerisinde bunları sizin hizmetinize sunalım." dedi.

Reklam
Reklam

Teknopark’ın kuruluş çalışmalarını tamamladıklarını ve inşaatının da başladığını kaydeden Şahin, "Teknopark’ta sizlerin araştırma-geliştirme çalışmalarınıza kurum olarak destek sağlamış olacağız. Bizim bireysel hiçbir işimiz yok. Bunların hepsini Tokat için, ülkemiz için yapıyoruz. Her zaman kapımız size açık. Kurum olarak size hizmet için varız. Bireysel bazda çok kıymetli arkadaşlarımız var. Bunu kurumsallaştırmaya çalışıyoruz. Sanayici, akademisyen bir masada buluşsun istedik. Onun için bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Üniversite -Sanayi İşbirliği Kurulu’nu oluşturmaya karar verdik. Düzenli aralıklarla bir araya gelmeye çalışacağız." diye konuştu.

Tokat Valisi Şerif Yılmaz ise "Üniversitemiz, kamu kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları işbirliği ile yürüttüğümüz faaliyetlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini görüyorsunuz. Hepimizin özlediği, çok güzel bir ortam. Dün kurumlar arası işbirliği ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Kurumsal anlamda bu çalışmaların yapılması hepimizin özlediği bir tabloydu. Tarım çalıştayları yaptık. Buradaki çalışmalarda her yöreye özgü mikro ölçekte arkadaşlarımızın tespitleri, önerileri ve değerlendirmeleri oldu. Bunu çiftçilerimizle birebir, üniversitemiz ve tarım teşkilatımızla birlikte gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"Sütü üretiyoruz ama sütü bozulmadan fabrikaya getiremiyorsak, gıda güvenliği içerisinde ulaştıramıyorsak bunun hiçbir anlamı yok demiştik." diyen Yılmaz, "Tarıma dayalı sanayide varsa problemlerimizi, sıkıntılarımızı üniversiteden, diğer kurum ve kuruluşlardan temsilcilerle yapacağımız görüşmelerle çözüme kavuşturmayı ümit ediyoruz. Bundan sonraki süreçte de tüm kurum ve kuruluşlarımızın firmalarımızla irtibatının devam etmesini istiyoruz. Üretimden tüketime kadar tüm aşamalarda el birliği, gönül birliği yapmalıyız. Bu süreçlerde en küçük bir hatamız bizim tarladaki üretime varıncaya kadar tüm üretimimizi baltalıyor. Tokat’ın geleceği adına hep beraber omuz vermeli, sorumluluk varsa hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız." şeklinde konuştu.

TOKAT TARIM, GIDA VE SANAYİ ÇALIŞTAYI
Protokol konuşmalarının ardından sunumlarla devam eden Tokat Tarım, Gıda ve Sanayi Çalıştayı ile bölgede faaliyet gösteren gıda, sanayi, sektörünün hammadde temini, ürün işleme, ürün geliştirme, gıda güvenliği, muhafaza, paketleme, nakliye ve pazarlama gibi alanlarda yaşadığı sorunlara çözüm arandı. Çalıştay ile Tokat Valiliği ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi koordinasyonuyla firmaların sorunlarına çözüm üretmek ve orta vadeli vizyon oluşturmak hedefleniyor.

Reklam
Reklam

Toplam 12 kuruluş ve 40 firmanın katıldığı 'Tokat Tarım, Gıda ve Sanayi Çalıştayı'nda Gaziosmanpaşa Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren 4 fakülteden 37’si öğretim üyesi 50 akademisyen ile Tokat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden 4 mühendis görev aldı. Çalıştayda görüşmeler meyve, sebze ve bağ ürünleri; baharat, yerel bitkiler ve bitkisel çay; un ve unlu mamüller; süt ürünleri; su ürünleri, şekerleme ve gıda paketleme ile coğrafi işaret ve proje olmak üzere sektör ve ürün guruplarına göre oluşturulan 8 masada yürütüldü.

Türk Patent Enstitüsü'nden gelen uzman ile görüşen ticaret sanayi odaları, ticaret borsası ve Erbaa Ziraat Odası temsilcileri narince bağ yaprağı, bez sucuk, çemen, yoğurtmaç, Tokat yağlısı, üzüm tarhanası gibi geleneksel ürünler için coğrafi işareti alınması konusunda planlama yaptı. Çalıştayda TÜBİTAK projeleri hakkında Prof. Dr. Sefa Tarhan ile OKA uzmanı Mehlika Dicle tarafından firmalara proje hazırlama ve avantajları konusunda bilgi verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli de Yeni Gıda Yasası hakkında firmaları bilgilendirdi. Çalıştayda bölgede faaliyet gösteren firma temsilcileri ile konularının uzmanı olan öğretim üyeleri sektörlerin sorunlarını belirleme, çözüm üretme noktasında fikir alış verişinde bulunarak eylem planı oluşturdu.

Reklam
Reklam

Firmaların sorunlarına çözüm üretmek ve ortak projeler yürütmek üzere GOPÜ bünyesinde “Üniversite Sanayi İşbirliği Kurulu’nun çok yakında faaliyete geçeceği bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: