TOKİ Dairelerinin ‘sayaç Kıyaslaması’ Vatandaşı Yaktı

Ankara Gölbaşı’nda bulunan TOKİ konutlarında çeşitli nedenlerle okunmayan doğalgaz sayaçları, 'kıyaslama' yöntemiyle vatandaşa fatura edildi....

Ankara Gölbaşı’nda bulunan TOKİ konutlarında çeşitli nedenlerle okunmayan doğalgaz sayaçları, 'kıyaslama' yöntemiyle vatandaşa fatura edildi. Geçmiş aylardaki faturalar, yerine üst ve alt kattaki komşuların faturaları baz alınınca, evde tek başına yaşayan vatandaşlar gelen yüksek ödemelere isyan etti. Duruma tepki gösteren binalardaki sakinler, uygulanan yöntemin haksız ve adil olmadığından yakındı.

Ankara Gölbaşı ilçesindeki TOKİ binalarında ikamet edenler, geçen ay enteresan bir uygulama ile karşılaştı. Arıza nedeniyle doğalgaz sayaçları okunamayan evlere, alt ve üst kattaki dairelerin faturaları kıyas edilerek tahmini bir fatura kesildi. Haksız uygulamanın mağdurlarından Emre Şen isimli vatandaş, faturayı kesen şirketi arayarak şikayette bulundu. Şen, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

“Ay sonunda faturayı gördüğümde şok oldum. Ben bekarım ve evimde tek kişi yaşıyorum. Yani bu faturanın bana gelmesi imkansız. Gündüzleri çalışıyorum ve geceleri evime geldiğimde en düşük derecede yakıyorum. Her ay 150 TL civarında ödediğim doğalgaz faturam bu ay 241 TL olarak geldi. Şikayet için bana bu doğalgaz faturasını kesen şirketi aradım. Bana, ‘Faturanızı okuyamadık alt ve üst kattaki dairelerin sayaçlarına göre kıyaslama yaptık, size fatura kestik.’ dendi. Bunun mümkün olmadığını, üst kattakilerin 6 nüfuslu, alt kattakilerin de 4 nüfuslu olduğunu, benim tek kaldığımı, bu kadar enerji harcamamın mümkün olmadığını söyledim. Ancak bana ‘Nerden bilebiliriz sizin tek kaldığınızı, yapabileceğimiz bir şey yok.’ karşılığını vererek, şikayetimi kabul bile etmediler.”

SIKINTILARI ÇÖZMEK İÇİN MASA KURULACAK

Doğalgaz faturaları kesen AZEL Elektronik A.Ş Teknik Müdürü Gencay Altun ise kendilerinin 5627 Sayılı Enerji Verimliliği yasasını uyguladıklarını, yasada açık bir şekilde kıyaslama yönteminin aynı büyüklükteki diğer binalarla kıyaslanmasını yazdığını ifade etti.
Gencay Altun, TOKİ konutlarından gelen şikayetlerle ilgilenmek için de yönetim binasında AZEL Elektronik’e ait bir masa bulunduracaklarını ve sorunları birebir çözeceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

EVDE OLAN DA OLMAYAN DA AYNI FATURAYI ÖDÜYOR

Uygulanan yöntemin adil olmadığını tekrarlayan mağdur Emre Şen, “Ben tek kaldığım bir evde resmen üst ve alt katımdaki komşularımın kullandığı, ancak benim kullanmadığım doğalgazı fatura ettiler. Bu tür adaletsizlikleri şikayet etseniz bile sonuç alamıyorsunuz.” dedi.

Şen, kendisi gibi fatura mağdurı olan diğer komşusuna da evinde haftada iki gün kalmasına rağmen, binadaki diğer dairelere gelen fatura miktarınca ödeme bildirimi geldiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: