TOKİ, Safranbolu Evleri Yapacak

TOKİ, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesinde "Safranbolu Evi" mimarisinde konut yapacak.

TOKİ, UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesinde "Safranbolu Evi" mimarisinde konut yapacak.

Yörenin tarihi ve kültürel özelliklerine sahip mimariyi yansıtan ilk projelerden birisi Safranbolu'da uygulamaya girecek. Konutların yapım ihalesine çıkıldı.

Şimdiye kadar yapılan 560 bin konutta, genel portföyün yüzde 5'i kadar yerel ve kültürel mimari örneklerini yapılarına yansıtan TOKİ, 2023'e kadar bir milyon konut hedefliyor. TOKİ bünyesinde oluşturulan "Tasarım Birimi"nin çalışmalarıyla bundan sonraki projelerde, yörenin tarihi ve kültürel özelliklerini yansıtan mimariye de önem verilecek.

Reklam
Reklam

Bu doğrultuda ilk olarak Erzincan ve Çayeli'nin yanı sıra Safranbolu'da da yapılacak konutların ihaleleri, yöresel ve kültürel mimariye uygun tarzda inşa edilecek şekilde ilan edildi.

Safranbolu TOKİ evleri, 3 katlı olacak. 8 blok şekilde inşa edilecek TOKİ evleri, yaklaşık 400 daireden oluşacak.

-TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel-

TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bundan sonra yapacakları ihalelerin tamamında yöresel ve kültürel mimarinin gözetileceğini söyledi.

Yöresel ve kültürel mimari uygulanırken sadece görselliğe bakılmayacağını kaydeden Karabel, yöresel mimarilerde sokak, bahçe, komşuluk gibi güzelliklerin de bulunduğunu hatırlattı.

"Bundan sonra yapılacak konutların tamamı yöresel mimari özelliklerini taşıyacak tarihi ve kültürel zenginliği yansıtacak" diyen Karabel, konutların bu özelliklere göre tasarlanacağını vurguladı.

İhaleleri de bu kapsamda yaptıklarını vurgulayan Karabel, "İnşallah 1-2 yıl içerisinde bu yapılarımız yaygınlaşacak. Türkiye'nin her tarafında bundan sonra tarihi ve kültürel özelliklerimizi yansıtan görsellikteki inşaatlarımız ön plana çıkacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-Safranbolu evleri-

UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde "Safranbolu Evi" görünümlü konutların yapılacağını belirten Karabel, şöyle devam etti:

"Safranbolu evlerinin sadece görsel güzelliklerine bakmamak lazım. Ekonomiklik, kullanılabilirlik, yani aklınıza gelebilecek her türlü güzellik Safranbolu evlerinde mevcuttur. Mesela evlerin bodrum katlarının köşeleri, hayvanların çektiği araçların dönüşlerinde herhangi bir sıkıntı çıkmasın diye tıraşlıdır. Yani bunun gibi incelikler vardır. Banyosundan, oturma odasından tutun herşeyi belli bir amaç dahilinde yapılmıştır. Biz de daha önce atalarımızın yaptığı kültürel miraslardaki inceliklere dikkat ederek, yeni konutlarımızın tasarımlarını yapıp ihalelerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz."

-"Her güzelliğin bir bedeli var"-

Konutlarda uygulanacak yöresel mimarilerin çok az bir ek maliyet getireceğini ifade eden Karabel, şunları kaydetti:

"Kültürel zenginliklerimizi konutlarımıza yansıtırken çok az bir miktar ek maliyet oluşuyor. Her güzelliğin bir bedeli var. Bu güzelliklerimizi gelecek kuşaklara aktarırken bu maliyet düşünülemez. Birçok bölgemizden bu tür konut yapımı için talep alıyoruz. Ancak biz zaten idare olarak talebe gerek kalmadan bu çalışmalarımızı yapıyoruz."

Reklam
Reklam

-Hedef 1 milyon konut-

Karabel, 81 il ve 800'den fazla ilçede, 2 bin 472 şantiyede inşaatların devam ettiğini belirterek, "560 bin konut rakamına ulaşmış bulunmaktayız. Başbakan Erdoğan'ın hedef koyduğu yeni 500 bin konutla birlikte hedefimiz 2023'e kadar bir milyon konut. Çalışmalara başladık. Şimdiye kadar Türkiye'de konut üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu karşıladık. Yöresel mimari bundan sonraki dilimlerde konutlara tam anlamıyla yansıyacak."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: