TOKİ suskun; yönetim konuşuyor

TOKİ 6. etaptaki “Site Yönetim Karmaşası” haberimiz, TOKİ’de ikamet eden dar gelirli ailelerce geniş yankı uyandırdı

Geçtiğimiz günlerde “TOKİ adı altında Dolandırıcılık” başlığıyla gündeme getirdiğimiz TOKİ 6. etaptaki “Site Yönetim Karmaşası” haberimiz, TOKİ’de ikamet eden dar gelirli ailelerce geniş yankı uyandırdı.

Aidat çilesini konu alan haberde TOKİ tarafından sürekli görev süreleri uzatılan “Geçici Site Yönetimi” ile bazı kişi veya kişilerce oluşturulan “Bağımsız Site Yönetimi” arasında kalarak aidat ödeme çilesi yaşayan yüzlerce konut sahibi haberi gündeme getirdiğimiz için duydukları memnuniyeti bizlere gerek açtıkları telefonlarla gerekse de attıkları mail ve yorumlarla dile getirdiler.

Reklam
Reklam

“TOKİ Başkanı Ahmet Hamdi Karabel’e Açık Mektup, TOKİ Adı altında Dolandırıcılık” şeklinde sunulan haberden sonra TOKİ ve Geçici Site Yönetimi sessizliğini korurken, haberde bahse konu olan “Bağımsız Site Yönetimi” ise haberimize istinaden yazılı bir açıklama yaptı.

Kamuoyunda ve TOKİ Sakinleri tarafından geniş yankı uyandıran haberin halen TOKİ tarafından görülmemiş olmasına imkan verilmezken bu konuda halen neden sessiz kalındığı ise oldukça merak konusu?

Tarafsız habercilik anlayışı doğrultusunda “Mağdur TOKİ Sakinleri” olarak kendisini tanıtan Ömer Dodanlı’nın bize göndermiş olduğu açıklamayı aynen yayınlıyoruz.

TOKİ BAŞKANLIĞININ YAPTIRDIĞI KONUTLARINDA

TESLİMATTAN SONRA YAŞANAN USULSÜZLÜKLER VE ZULÜMLER

TOKİ birçok yerde konut yapmakta ve bu konutları taksitli olarak TOKİ’nin hazırladığı Satış Sözleşmesi imzalanarak satmaktadır. İmzalanan satış sözleşmesinin 3. maddesine göre konut alıcıları konutlarını malik hak ve yetkileri ile kullanabilmektedir. Aynı sözleşmenin 6. maddesine göre de bloklarda blok yönetimi ve kısım yönetimleri oluşuncaya kadar TOKİ tarafından oluşturulacak geçici yönetim tarafından yönetileceği belirtilmektedir. Bu görevi TOKİ bir başkasına da devredebileceği aynı maddede belirtilmektedir. Bu yönetim bir görevi de 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 73. maddesine göre yetkili organları oluşturmak için çaba sarf etmektedir. Bu anlatılanlar sözleşmeye ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun ilgili maddelerine uygun olandır. Fakat yaşananlar böyle değildir.

Reklam
Reklam

Yaşananlar aşağıdaki gibidir.

TOKİ konutlarının genelinde geçici yönetimin devredildiği Boğaziçi yönetim A.Ş. firma elemanları konut alıcılarına; bizlerin konutların kullanıcısı olduğumuzu, sahibi olmadığımızı, kat maliki olmadığımızı ve 634 sayılı KMK tabi olmadığımız gibi yalan ifadelerle alıcılar kandırılmaktadır. Bu kandırmaca ile konut alıcıları KMK 34. ve 69.maddelerindeki haklarını kullanmamalarını ve blok yönetimlerini oluşturmamalarını sağlamak. Böylece yönetim görevlerini uzun yıllar devam ettirmek. Geçici site yönetimi aidat, avans ve yakıt giderlerinde haksız kazanç elde ederek vurgun yapmaktadır. Örneğin ısınma için yıllık yakıt gideri DG tipi bir konut için 999 TL talep edildi. Kendi yönetimlerini oluşturanlar 650 TL ödeme yaptı. Her bir daire için yaklaşık 350 TL haksız kazanç edildiği düşünürsek tüm sitede elde edilecek kazancı düşünün.

TOKİ bu yönetimleri devrettiği firma ile hangi şartlarda anlaşma yapmıştır. TOKİ başkanlığı bu firmaya yıllık ne kadar ödeme yapmaktadır. Çünkü TOKİ bu firmadan hizmet satın almaktadır. Sözleşmeye göre geçici yönetim görevi ücretsiz olarak TOKİ’ye aittir.

Reklam
Reklam

TOKİ bu firmanın ortağımıdır? Evet ortağıdır. %1 ortağıdır. TOKİ’nin iş verdiği bir firmaya ortak olması ahlaki mi? Doğru mu?

KMK 34. ve 69. maddeleri gereği yönetimlerini oluşturanlara geçici yönetim ve TOKİ alacakları ve hizmetleri olmadığı halde konut alıcılarına icra takibi ve dava baskısı uygulamaktadır. TOKİ başkanlığı geçici yönetimin kanunsuzluklarına müdahale etme yerine onlarla birlikte hareket etmektedir. Neden müdahale etsin. Çünkü ortak. Açılan davalarda geçici site yönetimi hiçbir şekilde iddia ettikleri alacağa ilişkin belge sunmadan dava kazanmaktadır. Burada milletin adalete olan güven duyguları da tamamen yok olmuştur.

Başbakanlığa bağlı Toki idaresine soruyorum. Geçici site yönetimi TOKİ konutlarında kaç yıl görev yapmaktadır? Kanun 6 ay ile 1 yıl görev yapar demesine rağmen, Neden bir yıldan fazla Geçici Site yönetimine görev verilmektedir. TOKİ firmaya her yıl para ödeyerek ülkemizi zarara uğratmaktadır. Başbakanımızın ifade ettiği gibi tüyü bitmemiş yetimlerin hakları neden başkalarına hibe edilmektedir?

Reklam
Reklam

Yakın zamanda Gaziantepte TOKİ geçici yönetime son verdiği. Oradaki konut sahipleri düzenli olarak ödemlerini yaptığı halde geçici site yönetimi ne kadar borç bıraktı? İncelenmeli.

Bütün TOKİ konutlarındaki soyguna, usulsüzlüklere, kanunsuzluklara ve zulümlere dur diyecek bir adama ihtiyaç vardır. TOKİ konutlarını alanlar alt gelir ve orta gelirli vatandaşlar değil mi? Evet öyle. Neden soyulmaya çalışılıyoruz.

Şanlıurfa 2.Sulh Hukuk Mahkemesi esas: 2011/347 ile Site sakinlerinin kendilerini yönetmelerinde kanunen herhangi bir engel söz konusu değildir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: