TOKİ'nin gözdesi Kuzu İnşaat'a ayıplı mal davası

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) gerçekleştirdiği konut projelerinde ayıplı mal imalatı nedeniyle açılan dava sayısı her geçen gün artıyor.

Son olarak TOKİ'den en fazla ihale alan firmalar arasında yer alan Kuzu Toplu Konut İnşaat'ın Halkalı Atakent'teki konut projelerinde usulsüzlük yaptığı iddia edildi. Küçükçekmece 2'nci Sulh Mahkemesi'ne başvuran Kardelen Konutları sakinlerinin iddialarını araştıran bilirkişinin raporuna göre ise Kuzu İnşaat, taahhütlerini yerine getirmeyerek konut sahiplerini zarara uğrattı. Bilirkişi raporuna göre Kuzu İnşaat'ın konutlarda uyguladığı satış fiyatları da değerinin üstünde çıktı.

Reklam
Reklam

Referans'ın haberine göre, Halkalı'da 2007'de teslim edilen 12 Blok ve 520 daireden oluşan Kardelen Toplu Konut Sitesi'nde yaşayan konut sahipleri aradan geçen süre içinde çeşitli sorunlar yaşamaya başladı. 100-180 bin TL arasında aldıkları konutlarda iki yıl içinde binalarda çatlakların oluşması, kanalizasyonun taşması, zemin betonlarının eğik olması nedeniyle yağmurda göllenmeler yaşanması gibi birçok sorunla karşılaşan konut sahipleri, sonunda Küçükçekmece 2. Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimliği'ne dava açmaya karar verdiler. 2009 başlarında mahkemeye başvuran konut sahiplerinin iddiaları üzerine bilirkişi atandı.*****

SATIŞ FİYATLARI DEĞERİNİN ÜSTÜNDE Mart ayında dairelerde tesbit yapan bilirkişinin site, daire ve bloklarda "Mantolamanın dışarıdan yapılması gerektiği halde içeriden yapıldığı ve bu nedenle dairenin kullanım alanının küçüldüğü, çevre düzenlemesinin (peyzaj) yapılmadığı, daire ve sitede kullanılan malzemelerin belirtilen kalitede olmadığı" gibi tesbitler yer aldı. Bilirkişi raporuna göre taahhüt dışı mantolama işlemi nedeniyle aynı zamanda dairelerin kullanım alanı 5 metrekare daha daralttı.

Reklam
Reklam

Bilirkişi Zeki Mesut Marangoz'un hazırladığı raporun çıkardığı en çarpıcı sonuç ise sitedeki dairelerin fiyatlarına yönelik ortaya çıktı. Rapora göre, hem ada bazında hem de, site ortak kullanım ve bir dairede tespit edilen ayıplı imalatlar nedeniyle sitedeki daire fiyatı alıcıya sunulan değerin 25 bin TL daha altında olması gerekiyor.

Kardelen Konutları Site Yönetimi Başkan Yardımcısı Yusuf Güney, mağduriyetlerinin büyük olduğunu belirtiyor. 3+1 daire için TOKİ'ye 140 bin TL ödediğini vurgulayan Güney, "Bu binaların dış cephe mantolama olduğunu öğrendiğimde gözüm kapalı aldım. Ancak yanıltıldık. Mantolama içeriden yapılmış, ısı köprüleri kurulmadığı için ısınamıyoruz. Dış cephede çatlaklar oluşmaya başladı" diyor.

Sitede 40 civarında dairenin TOKİ ve yüklenici mahkeme hakkında dava açtığını belirten Güney, "Binalar iki yıl önce teslim edildi. Sorunlar bitmiyor. Hepsini bilirkişi raporu ile belgeledik, davamızı açtık" diye konuştu. Güney öte yandan Kuzu İnşaat'ın mantolama konusundaki değişikliği konusunda TOKİ'nin bilgisinin olup olmadığı öğrenemediklerini de dile getiriyor.

Reklam
Reklam

Dava avukatı Abdullah Sütçüoğlu ise konuya ilişkin şunları söylüyor: "Mantolama işleminin dışarıdan yapılacağı satış kataloglarında özellikle belirtiliyor. Bu tekniğin adından da belli olduğu gibi mantolama işlemi. Burada uzmanların ifadesi şu; tekniğin dışına çıkılmış. Ayrıca uygulamanın içeriden yapılacağına dair ne sözleşmede ne de katalog veya satış dairelerin sürecinde beyan edilmiş bir durum yok."*****

FİRMA İŞLEMİ YENİDEN YAPMALI
TOKİ'nin aynı bölgedeki bir başka müteahhidi Şükrü Koçoğlu'na göre ise söz konusu şirket mantolama uygulamasını sil baştan yapmalı. "Eğer projede mantolama dışarıdan görünüyor buna karşın şirket uygulamayı içeriden yapmışsa ortada büyük bir usulsüzlük var" diye konuşan Koçoğlu, "Bu usulsüzlüğe TOKİ de dahil edilmiş. İdare bu işin parçası olmuş gibi görünüyor" diyor.

Firmanın bu şekilde davranarak çok büyük bir maliyet avantajı sağlamış olduğunu söyleyen Koçoğlu, "Bence firma bu işi yeniden sil baştan yapmalı. İdare de bunu yaptırmalı. TOKİ binalarında 10-15 yıl önce bu sistemi uygulardık. Şu anda genel olarak büyük konut projelerinde dış cephe mantolama uygulanıyor ki doğru olan da budur" diye devam ediyor.

Reklam
Reklam

Kuzu İnşaat ise konuyla ilgili görüş vermedi. Kuzu İnşaat Halkalı Şantiye Sorumlusu İnşaat Mühendisi Yusuf Yıldırım, "Şantiyede çalışanların hepsi yeni, kimse bu konuyu bilmiyor" dedi.*****

SÖZLEŞMEYE DE TEKNİĞE DE AYKIRI
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Serdar Harp'a göre şirket mantolamada bu işlemi maliyetlerini düşürmek için yaptı.

"Şirket böylece yüzde 75 maliyet avantajı sağlanmıştır" diye konuşan Harp, bu işlemin teknik açıdan yanlış olması kadar sözleşmeye aykırı davranılmış olmasının da önemli olduğunu vurguluyor. Harp, "TOKİ konutları ile çok sayıda şikâyet alınıyor" diyor.

Diğer taraftan iç cepheden uygulanan izolasyon işlemlerinde kullanılan malzemelerin özellikleri nedeniyle tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabileceğine dikkat çeken Harp, "Özü itibariyle bu malzemeler petrol ve türevlerinden yapılıyor. Yanmaları durumunda zehirli gaz salınımı gerçekleşebilir. Dikkatli olmak gerekir" diye konuşuyor.*****

BİNALARDA ISI KÖPRÜSÜ İHMAL EDİLMİŞ
Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen'e göre yeni ve büyük konutlarda uygulanması gereken sistem dış cephe mantolama olmalı.

Reklam
Reklam

Şen'e göre bunun tek bir istisnası var o da; firma eğer izolasyonu içerden yapmaya karar verirse bunun için ısı köprüleri denilen teknik gerekliliğin sağlanması gerekiyor.

Şen, konuya ilişkin şu bilgileri veriyor: "Mantolama denilen uygulamada bina dışarıdan tüm çevresiyle sarılır. Isı geçirgenliği için tek bir nokta bile kalmaz. İç cephe izolasyonda ise kolon, kiriş gibi yerler izolasyonun dışında kalır. Bunun için bu alanların da kaplanarak işlem yapılması gerekir. Biz buna ısı köprüsü diyoruz. Bu yapılmazsa teknik olarak yanlış bir iş yapılmış demektir. Bilirkişi bu maddeyi eklediğine göre ısı köprüsü ihmal edilmiş."